Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. február 13., hétfő

A közösségi oldalak !

Az online közösségi oldalak rohamos terjedése és egyre növekvő népszerűsége újra és újra előtérbe helyezi az adatvédelem jogi kérdéseit. Érdemes egy különleges, ám egyre gyakoribb használat szempontjából is megvizsgálni ezeket az oldalakat. Vannak ugyanis olyan oldalak, ahol talán nem rossz szándékkal, hanem inkább -tudatlanságból vagy csak hozzá nem értésből- követelik meg a felhasználóiktól olyan adatok megadását betekintés,vagy inkább kíváncsiskodás céljából  ami nem tartozik szorosan az oldal profiljához.
Bár az ilyen jellegű betekintés Magyarországon legális, többségében mégis aggályos, hiszen a közösségi oldalak elsősorban a magánszemélyek kapcsolattartására jöttek létre, tehát más célt szolgálnak,nem pedig  túlbuzgó emberkék egyéni kíváncsiskodó igényeinek kielégítését.Nem is beszélve arról,hogy sajnos az utóbbi időben azoknak a kétes cégeknek is megnövekedett a száma, amelyek továbbértékesítési céllal gyűjtenek személyes adatokat.
Ezek az „adathalász“ cégek gyakran hoznak létre például hamis-profilt, amelynek segítségével hozzájuthatnak a felhasználók bizonyos adataihoz.
Egy ügyes kis program könnyedén összegyűjti a felhasználó nevét, e-mail címét és érdeklődési körét, amit aztán a cég rendszerezhet, kiértékelhet és értékesíthet is 
természetesen az illető tudta és beleegyezése nélkül.

Figyeljünk oda az olyan oldalakra ahol nagyon sok valódi információt kérnek tőlünk !
Ezeket inkább kerüljük el ! Fő az óvatosság!
Mivel jelenleg jogi eszközökkel szinte lehetetlen megakadályozni a közzétett személyes adatok nyilvánosságra kerülését, minden felhasználónak gondosan mérlegelnie kell, hogy mit tesz közzé magáról a közösségi médiában, ugyanis minden, amit nyilvánosságra hoz, nagyon gyorsan illetéktelen kezekbe kerülhet.
Az Adatvédelmi törvény szerint ugyan "mindenkit megillet a magánélet és a személyes adatok védelme": személyes adathoz kívülálló csak jóhiszeműen és jogszerűen, csak meghatározott, egyértelmű és törvényes célból juthat hozzá, azonban aggályos, hogy ezek az adatvédelmi alapelvek mennyire érvényesülnek az úgynevezett közösségei oldalakon.

Forrás: Székely Iván/ Az adatvédelem fogalma, c.írása/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.