Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. március 8., csütörtök

Sámsonkert !


Tudta?
Ha tüzet gyújt a kertben, azt előre be kell jelenteni! Szabályok a tűzgyújtásra vonatkozóan!

Végre megjött a tavasz, és vele együtt megérkezett a jó idő is. Tavasszal azok, akik családi házban laknak, vagy mezőgazdasági célú ingatlannal rendelkeznek, megkezdik a hasznosításhoz, műveléshez szükséges munkálatokat, vagy csupán csak a hobbikertészkedést. Mindez általában tűzgyújtással is jár, de kevesen tudják, hogy minden ilyen alkalmat előre be kell jelenteni a tűzoltóságnak. De érdemes megismerkedni a tűzgyújtással kapcsolatos további szabályokkal is.
Kisvárosokban, falvakban gyakran találkozunk azzal, hogy a ház körüli munkák során felhalmozott éghető anyagokat égetéssel semmisítik meg. Ez azonban fokozott veszélyt is rejt magában, mind az emberre, mind a környezetre nézve. A két legveszélyeztetettebb időszak a kora tavasz és a késő ősz, a kerti munkák kezdete és vége, amikor a kiskert tulajdonosok az összegyűlt gazt, szemetet stb. előszeretettel elégetik el.

24 órával előbb be kell jelenteni a tűzgyújtást !

Kevesen gondolják, és szerintem ennél is kevesebben tartják be, hogy a növényi hulladékok elégetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít. Ezért az égetés helyét, időpontját, terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak be kell jelenteni.
Tudni kell azt is, hogy a településeken önkormányzati rendeletben szabályozzák, szabályozhatják, hogy az égetésre az év mely hónapjaiban, illetve mely napszakokban kerül sor. A rendelet, illetve a tűzgyújtási tilalom vagy szabályok megszegői szabálysértést követnek el, amennyiben a cselekményt szándékosan követik el. Amennyiben abból közveszély, sérülés, halál, kár származik, akkor az elkövető bűncselekményt (rongálás vagy közveszély okozás) valósít meg.

A szomszédnak is jelezni kell !

Mind a kerti égetéssel, mind a kerti partival kapcsolatban fontos szabály, hogy tüzet csak a szomszéd zavarása nélkül, annak jóváhagyása birtokában lehet csak gyújtani. E szabály a Polgári Törvénykönyv egyik általános szabályából következik, amely kimondja, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Forrás itt..

 A tűzgyújtás szabályai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.