Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. április 26., csütörtök

Csernobil (1986. 04. 26.) !

Ma 26 éve történt azaz 1986 április 26-án a csernobili katasztrófa.Ezen a napon következett be robbanás a Kijevtől északra (Pripjaty, Csernobil, Ukrajna) fekvő erőmű 4-es reaktorában. A baleset nyomán kialakult radioaktív felhő Európa jelentős részét elérte. A balesetet a szovjet hatóságok megpróbálták eltitkolni.A katasztrófában közvetlenül ötvenen vesztették életüket, a megnövekedett sugárterhelés viszont több ezer, egyesek szerint akár negyvenezer ember halálát is okozhatta. 
Tíz másodperc: ennyi idő kellett hozzá, hogy néhány felelőtlen szovjet mérnök elszabadítsa a poklot az ukrajnai Csernobil atomreaktorában. Az 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor bekövetkezett robbanás Ukrajna 12 megyéjének 2300 települését sújtotta sugárfertőzéssel.
A robbanás okozta radioaktív sugárzás több százszorosan haladta meg a Hirosimára és Nagaszakira dobott amerikai atombombák által keltett sugárzásét.
A XX. század legsúlyosabb nukleáris balesetét az erőmű mérnökei idézték elő, akik egy igencsak rosszul sikerült kísérlet során azt próbálták modellezni az ukrajnai Csernobilban, a működő 4-es reaktoron, hogy áramkimaradás esetén a tartalékrendszer képes-e hűteni a blokkot. A katasztrófa előzményei közé tartozik, hogy az atomerőmű mérnöke, Anatolij Diatlov rájött: amennyiben hirtelen kiesik a hálózati villamosenergia-szolgáltatás, a zóna hűtőközegét keringető szivattyúk leállnak. Diatlov engedélyt kapott Fomintól, az atomerőmű főmérnökétől, hogy a 1986 tavaszán a 4-es számú reaktorban kísérletet végezhessenek, modellezve egy esetleges áramkimaradás elhárítását.
1986. április 25-én, pénteken hajnalban 1.00 órakor megkezdték a kísérletet ami -sikertelensége miatt-  április 26-án 1 óra 23 perckor a végzetes katasztrófához vezetett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.