Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 30., szerda

Ismét aligátorteknőst találtak !

Az Amerikában őshonos aligátorteknős egy példánya legutóbb Debrecenben, egy csatornából került elő. Mindent megtámad, ami mozog.

 
Az újabb teknőst a Pest megyei Püspökhatvanban, a Galga-patakból fogták ki a múlt héten. A falusiak attól tartanak, több példány is élhet a sekély vízben, ezért a gyerekeket nem engedik a patakhoz, ahol korábban sokat játszottak.Az Ádám család épp arra készült, hogy a kertben lévő veteményest meglocsolja a patak vizével. A család egyik tagja, egy 17 éves fiú a bokáig érő vízben állt, és a műanyag kannát a vízbe merítette. Egy hatalmas koppanásra lett figyelmes: kiderült, egy tíz kiló körüli teknősbéka akarta megharapni a locsolót. A fiú megijedt, kiugrott a vízből, majd egy merítővel tért vissza. Megpróbálta kiemelni a furcsa állatot, de az pillanatok alatt kiszabadította magát, szétharapdálta a hálót. Végül egy lapáttal tessékelte a partra, azóta is azzal felügyeli, ha kiengedik az udvarra.

 Öt évvel ezelőtt egy hasonló állatot fogtak ki Debrecenben, az Acsádi úti csatornából. Az aligátorteknős (Chelydra serpentina) erős felépítésű, félelmetes karmai és kampós álkapcsa van. Általában sekély, édesvízi tavak és lassúfolyású folyók fenekén él. A vízben és a szárazföldön is lassan mozog. Halakat, kisebb teknősöket, békákat, kígyókat, madarakat és vízben élő emlősöket eszik. A Debreceni Állatkertbe szállított hímállat súlya tíz kilogramm volt, az teknős körülbelül 30 éves lehetett akkor.A nagyméretű páncélos nem fél az embertől, gátlástalanul megtámad bárkit. Erős harapása van, nem érdemes játszani vele: az ember ujjait minden gond nélkül le tudja harapni.


  Szerző: Hatvany István
 Forrás: Hír24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.