Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 13., vasárnap

A népi hagyomány...

... idén is beigazolódik, a mai hidegfront 15 fokos lehűlést hoz magával...
A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25). a közös elnevezése. A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul, a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A néprajzi lexikon szerint a várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették.
Ami az idei beigazolódást illeti: vasárnap már csak 10 és 17 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, és nagyjából szerdáig-csütörtökig 20 fok alatt maradhat a délutáni órákban várható érték. Kedden, illetve szerdán reggel pedig igen alacsonyra süllyedhet a hőmérséklet, néhol talajmenti fagy is lehet (általában 2 és 9 fok közötti minimumok lehetnek).

(Érdekességképpen, egy topolyai népi magyarázat szerint: „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok - ezért haragszanak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket".)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.