Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 19., szombat

Kiemelik az óceánjárót.

 A következő napokban megkezdődik a január 13-án zátonyra futott olasz óceánjáró, a Costa Concordia kiemelése a tengerből. A hajó a toszkán Giglio szigeténél fekszik az oldalán és fokozatosan süllyed. Ez lesz a világon az első ilyen művelet és gigászi vállalkozásnak ígérkezik.
Négy hónapja a tenger borítja a január 13-án sziklának ütközött óriáshajót. A Costa Concordia léket kapott roncsa az oldalára fordulva fekszik Giglio szigetének partjainál természetvédelmi övezetében.
A hajó kiemelése a jövő héten kezdődik: a fokozatosan merülő hajótestet stabilizálják, tengeralatti padra helyezik, óriás daruk segítségével függőlegesen felállítják, elvontatják, majd darabokra szedik.

A gigászi vállalkozás majdnem egy évig tart majd és több mint 300 millió dollárba kerül. A költségek a Costa Crociere hajótársaságot terhelik, a munkát olasz-amerikai cégek végzik. A világon most először fognak hasonló műveletbe: a 300 méter hosszú, üresen 114 ezer tonna súlyú, de most vízzel teli hajó körül első lépésben oszlopokat fúrnak a tengerbe. A terv szerint egész nyáron azon dolgoznak majd, hogy a Costa Concordia ne csússzon tovább a tengerfenéken. A hajó jövő februárra akár képes lehet a vízen úszni.
A hajóroncs eltávolítása a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok szerint halad majd Olaszország egyik legszebb tengerszakaszán,-közölte ma reggel a mr-1 rádió reggeli krónikája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.