Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. november 29., csütörtök

Pajzs Csernobil felett !

 Kép:TERVLAP
 
Gigászi pajzsot építenek az 1986-ban megsemmisült csernobili atomreaktor fölé, hogy a további sugárzást megakadályozzák. A beruházás értéke eléri a kétszázötvenmilliárd forintot. 
 
A csernobili atomerőmű 4-es reaktorblokkja köré tervezett acélból készülő védőboltozat 20 ezer tonna, 105 méter magas, 150 méter hosszú és 260 méter széles lesz. Az építés költségeinek nagyobb részét adományozó országok fedezik, Magyarország ehhez 2 millió euróval járul hozzá. (?)
A 4-es reaktorblokkban 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt.

Ha a most épülő védőpajzs elkészül, akkor a szakemberek biztonságosan tárhatják fel, bonthatják el és fertőtleníthetik a reaktor felrobbant blokkját, amely azóta is egy betonszarkofág alatt pihen.

A csernobili robbanás sugárfertőzésének 70 százaléka a szomszédos Fehéroroszországot sújtotta. A sugárdózis a hirosimai atombomba erejének az ötszázszorosa volt. Máig nem ismert pontosan az áldozatok száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 4000 halottat tart nyilván. Zöld ellenzékiek 100 ezer áldozatról beszélnek.
Hivatkozás:tervlap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.