Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. december 13., csütörtök

Luca napi hagyonányok...

 December 13 Luca nap:
Ha Luca-nap, akkor időjóslás. Ettől a naptól kezdve karácsonyig mindennap feljegyezték, milyen az idő mert a hit szerint e tizenkét nap időjárásának fog megfelelni a következő év tizenkét hónapjának időjárása.
Az időjósláson túl a terményjóslásnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak: a lucabúza keltetésével a következő év termését igyekeztek megjósolni. Szerelmi jóslások is kötődnek december 13-ához. Legelterjedtebb formája ennek a gombóc- és a derelyefőzés volt – szigorúan éjfélkor kellet a szertartást véghez vinni: tizenhárom gombócot készítettek, és tizenkét cédulára férfineveket írtak fel. A forró vízből legelőször feljövő gombócban lévő cédulán található nevet fogja viselni a leendő férj – tartották.
Ezen a napon kezdték el készíteni Luca székét is. A tizenháromféle fából készített széket a katolikusok az éjféli misére, a reformátusok pedig a keresztútra vitték, felállva rá így láthatták meg ugyanis az ökör-, bikaszarvat, agancsot vagy tollas fejdíszt viselő boszorkányokat. Miután az „boszorkányt kiáltott”, a Luca-székes embernek hazafelé rohannia kellett, és mákot kellett hintenie maga után, hogy az őt üldöző boszorkánytól megmeneküljön, a széket azonnal el kellett égetnie.
További részletek: itt olvashatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.