Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. március 8., csütörtök

Vízözön...

Ide "fejlődtünk"... 
 Így szólt az Úr Noéhoz: "Fél év múlva megnyitom az ég csatornáit, és addig fog esni, amíg a Földet el nem lepi a víz. De szeretnék megmenteni néhány jó embert és minden állatfajból egy párt, ezért építs bárkát!" Egy villámlás után a tervrajz ott feküdt a földön. Fél év múlva elkezdett esni az eső, de az Úr legnagyobb megdöbbenésére Noé csak ült szomorúan a kertjében, bárka sehol. - De Noé, hol a bárka? - kérdezte felháborodva. 
- Uram, bocsásd meg nekem, de felmerült néhány igen nagy probléma:

1. A hajóépítéshez engedélyt kellett kérnem, mert a terveidet nem fogadta el a Hajóépítési Hivatal Műszaki Osztálya, ezért több mérnököt is fogadnom kellett az áttervezéshez. 

2. A szomszédom feljelentett, hogy nem a rendezési tervben megengedett tevékenységet akarok folytatni a kertemben.

3. Nem tudtam fát szerezni, mert a fülesbagoly életterének megőrzése érdekében fakivágási tilalmat rendeltek el. 

4. Ahogy elkezdtem begyűjteni az állatokat, beperelt egy állatvédő egyesület.

5. A Katasztrófavédelem közölte, hogy nem építhetem meg a bárkát, amíg nem készíttetek egy hatástanulmányt az özönvízről.
 
6. Ezután konfliktusba kerültem az Esélyegyenlőségi Hivatallal az ügyben, hogy mennyi hátrányos helyzetű kisebbségi etnikumot viszek magammal. Ennek az lett a vége, hogy lefoglalták a félkész bárkát.

7. Amikor el akartam hagyni az országot, közölték velem, hogy adótartozásom van, így nem mehetek sehová. Most úgy ítélem meg, hogy körülbelül még 100 év kell a bárka elkészítéséhez. 

Ekkor elállt az eső, és kisütött a nap. - Úgy döntöttél, hogy mégsem pusztítod el a Földet? - kérdezte Noé bizakodva. - Nincs rá szükség - mondta az Úr - megteszi helyettem az államigazgatás.

Sámsonkert !


Tudta?
Ha tüzet gyújt a kertben, azt előre be kell jelenteni! Szabályok a tűzgyújtásra vonatkozóan!

Végre megjött a tavasz, és vele együtt megérkezett a jó idő is. Tavasszal azok, akik családi házban laknak, vagy mezőgazdasági célú ingatlannal rendelkeznek, megkezdik a hasznosításhoz, műveléshez szükséges munkálatokat, vagy csupán csak a hobbikertészkedést. Mindez általában tűzgyújtással is jár, de kevesen tudják, hogy minden ilyen alkalmat előre be kell jelenteni a tűzoltóságnak. De érdemes megismerkedni a tűzgyújtással kapcsolatos további szabályokkal is.
Kisvárosokban, falvakban gyakran találkozunk azzal, hogy a ház körüli munkák során felhalmozott éghető anyagokat égetéssel semmisítik meg. Ez azonban fokozott veszélyt is rejt magában, mind az emberre, mind a környezetre nézve. A két legveszélyeztetettebb időszak a kora tavasz és a késő ősz, a kerti munkák kezdete és vége, amikor a kiskert tulajdonosok az összegyűlt gazt, szemetet stb. előszeretettel elégetik el.

24 órával előbb be kell jelenteni a tűzgyújtást !

Kevesen gondolják, és szerintem ennél is kevesebben tartják be, hogy a növényi hulladékok elégetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek számít. Ezért az égetés helyét, időpontját, terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak be kell jelenteni.
Tudni kell azt is, hogy a településeken önkormányzati rendeletben szabályozzák, szabályozhatják, hogy az égetésre az év mely hónapjaiban, illetve mely napszakokban kerül sor. A rendelet, illetve a tűzgyújtási tilalom vagy szabályok megszegői szabálysértést követnek el, amennyiben a cselekményt szándékosan követik el. Amennyiben abból közveszély, sérülés, halál, kár származik, akkor az elkövető bűncselekményt (rongálás vagy közveszély okozás) valósít meg.

A szomszédnak is jelezni kell !

Mind a kerti égetéssel, mind a kerti partival kapcsolatban fontos szabály, hogy tüzet csak a szomszéd zavarása nélkül, annak jóváhagyása birtokában lehet csak gyújtani. E szabály a Polgári Törvénykönyv egyik általános szabályából következik, amely kimondja, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. Forrás itt..

 A tűzgyújtás szabályai.