Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. április 26., csütörtök

Mégsem lesz "MegaUpload"-per ?

Eljárási hibák miatt komoly kétségek merültek fel a MegaUpload és annak alapítója, Kim Dotcom ellen indítandó esetleges amerikai pert illetően.

Liam O'Grady amerikai szövetségi bíró szerint előfordulhat, hogy az Egyesült Államokban nem lehet perre vinni az ügyet. "Őszintén nem tudom, hogy lesz-e valaha per ebben az ügyben" - jelentette ki O'Grady egy meghallgatáson. A legnagyobb probléma az eljárással, hogy az Egyesült Államok hivatalosan soha nem idézte be sem az Új-Zélandon élő Dotcomot, sem a cégét.
Az idézés valószínűleg eddig azért nem történt meg, mert, eltérően a természetes személyektől, cégeket nem lehet az Egyesült Államok joghatóságán kívül beidézni - fejtette ki a New Zealand Herald című lapnak Ira Rothken, a MegaUpload és Dotcom egyik ügyvédje. Ahogy O'Grady fogalmazott, a hivatalos idézés hiánya miatt a MegaUpload-ügy "csak úgy lóg a levegőben".
A kiadatási eljárás ennek ellenére továbbra is folyik a korábban Kim Schmitz-ként ismert német származású alapító ellen, akit az Egyesült Államokban - a MegaUpload szerverein tárolt filmek és zenék miatt - a szerzői jogok megsértésével vádolnak...írja a "Híradó.hu."

Csernobil (1986. 04. 26.) !

Ma 26 éve történt azaz 1986 április 26-án a csernobili katasztrófa.Ezen a napon következett be robbanás a Kijevtől északra (Pripjaty, Csernobil, Ukrajna) fekvő erőmű 4-es reaktorában. A baleset nyomán kialakult radioaktív felhő Európa jelentős részét elérte. A balesetet a szovjet hatóságok megpróbálták eltitkolni.A katasztrófában közvetlenül ötvenen vesztették életüket, a megnövekedett sugárterhelés viszont több ezer, egyesek szerint akár negyvenezer ember halálát is okozhatta. 
Tíz másodperc: ennyi idő kellett hozzá, hogy néhány felelőtlen szovjet mérnök elszabadítsa a poklot az ukrajnai Csernobil atomreaktorában. Az 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor bekövetkezett robbanás Ukrajna 12 megyéjének 2300 települését sújtotta sugárfertőzéssel.
A robbanás okozta radioaktív sugárzás több százszorosan haladta meg a Hirosimára és Nagaszakira dobott amerikai atombombák által keltett sugárzásét.
A XX. század legsúlyosabb nukleáris balesetét az erőmű mérnökei idézték elő, akik egy igencsak rosszul sikerült kísérlet során azt próbálták modellezni az ukrajnai Csernobilban, a működő 4-es reaktoron, hogy áramkimaradás esetén a tartalékrendszer képes-e hűteni a blokkot. A katasztrófa előzményei közé tartozik, hogy az atomerőmű mérnöke, Anatolij Diatlov rájött: amennyiben hirtelen kiesik a hálózati villamosenergia-szolgáltatás, a zóna hűtőközegét keringető szivattyúk leállnak. Diatlov engedélyt kapott Fomintól, az atomerőmű főmérnökétől, hogy a 1986 tavaszán a 4-es számú reaktorban kísérletet végezhessenek, modellezve egy esetleges áramkimaradás elhárítását.
1986. április 25-én, pénteken hajnalban 1.00 órakor megkezdték a kísérletet ami -sikertelensége miatt-  április 26-án 1 óra 23 perckor a végzetes katasztrófához vezetett.