Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. május 13., vasárnap

Hatodszor bajnok a Debrecen,így megnyerte a labdarúgó NB I-et is.

A Debrecen megszerezte hatodik bajnoki címét, miután az OTP Bank Liga 28. fordulójának szombati meccsén 4-0-ra legyőzte a vendég Pécset. A Loki 11 pontos előnye a második Videotonnal szemben behozhatatlanná vált.
Az első félidőben Nagy József öngóljával szereztek vezetést a hazaiak, akik aztán Bouadla és Bódi góljával tulajdonképpen a szünetig eldöntötték a mérkőzést. A folytatásban még Kulcsár is betalált, így nagyarányú győzelemmel ünnepelhette bajnoki címét a Loki.
"Örülök, hogy fantasztikus közönségünk segítségével elértük a célunkat és megnyertük ezt a mai mérkőzést is. Szurkolóink az egész szezonban mellettünk voltak és segítettek minket. Gratulálok a keret minden játékosának a jó teljesítményhez és az egész éves munkához. Szeretnénk a bajnokságot veretlenül megnyerni" - nyilatkozta a lefújás után Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője.
 A LOKI 28 forduló alatt maradt veretlen, húsz győzelem mellett nyolc döntetlenje van. A bajnokságból két forduló van még hátra, Coulibalyék a Honvéddal idegenben, a Haladással pedig otthon játszanak.

A népi hagyomány...

... idén is beigazolódik, a mai hidegfront 15 fokos lehűlést hoz magával...
A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25). a közös elnevezése. A hőmérséklet csökkenése az év során máskor is előfordul, a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A néprajzi lexikon szerint a várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették.
Ami az idei beigazolódást illeti: vasárnap már csak 10 és 17 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, és nagyjából szerdáig-csütörtökig 20 fok alatt maradhat a délutáni órákban várható érték. Kedden, illetve szerdán reggel pedig igen alacsonyra süllyedhet a hőmérséklet, néhol talajmenti fagy is lehet (általában 2 és 9 fok közötti minimumok lehetnek).

(Érdekességképpen, egy topolyai népi magyarázat szerint: „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok - ezért haragszanak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket".)