Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2012. december 13., csütörtök

Luca napi hagyonányok...

 December 13 Luca nap:
Ha Luca-nap, akkor időjóslás. Ettől a naptól kezdve karácsonyig mindennap feljegyezték, milyen az idő mert a hit szerint e tizenkét nap időjárásának fog megfelelni a következő év tizenkét hónapjának időjárása.
Az időjósláson túl a terményjóslásnak is nagy jelentőséget tulajdonítottak: a lucabúza keltetésével a következő év termését igyekeztek megjósolni. Szerelmi jóslások is kötődnek december 13-ához. Legelterjedtebb formája ennek a gombóc- és a derelyefőzés volt – szigorúan éjfélkor kellet a szertartást véghez vinni: tizenhárom gombócot készítettek, és tizenkét cédulára férfineveket írtak fel. A forró vízből legelőször feljövő gombócban lévő cédulán található nevet fogja viselni a leendő férj – tartották.
Ezen a napon kezdték el készíteni Luca székét is. A tizenháromféle fából készített széket a katolikusok az éjféli misére, a reformátusok pedig a keresztútra vitték, felállva rá így láthatták meg ugyanis az ökör-, bikaszarvat, agancsot vagy tollas fejdíszt viselő boszorkányokat. Miután az „boszorkányt kiáltott”, a Luca-székes embernek hazafelé rohannia kellett, és mákot kellett hintenie maga után, hogy az őt üldöző boszorkánytól megmeneküljön, a széket azonnal el kellett égetnie.
További részletek: itt olvashatók.

Sámsonkert ne reménykedj !

Több olvasónk kérésére utána jártunk,hogy mikor várható Sámsonkertben vezetékes internet és kábeltévé szolgáltatás indítása. Előre közlöm,hogy a helyzet mélységesen elkeserítő.

Egy jelenleg itt is üzemelő mikrohullámú internetes szolgáltató egyértelműen kijelentette,hogy bár tervezte (már több éve?) vezetékes kábeltévé kiépítését településünkön,de a várható közműadó miatt letett szándékáról.
Hasonló választ kaptunk a -talán országosan legnagyobb-szolgáltatótól is,bár közölte hogy sat tv szolgáltatása  országosan  99%-os lefedettségű,vezetékes szolgáltatást (internet-TV-telefon) országosan és főleg kis településeken nem tervez fejleszteni a gazdasági recesszió miatt,valamint a közműadó várható terhei miatt sem.

Megkérdeztünk még két másik országos szolgáltatót,de a válasz szinte ugyanaz volt mindkét esetben: "A közműadó a kisebb településeken szolgáltatókat a sávos adókedvezmény ellenére is veszteségessé teszi, ugyanis az egy előfizetőre jutó adó sokszor több ezer forintot jelent, amit nem lehet a fogyasztókra hárítani"

A cégek szerint megoldást jelentene, ha a szolgáltatások szempontjából hátrányos helyzetű településeken is szolgáltató cégek adóját ezen területeken jelentősen mérsékelnék, vagy akár mentességet adnának számukra.

Jelenleg ez várható a közel -vagy talán távoli- jövőben. Azt hiszem ide illik a szlogen, "Magyarország én így (NEM) szeretlek ! "
Szerk:Barta P.