Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. március 24., vasárnap

Miért van nyomor Magyarországon?

A kérdés költői.
Mindenesetre beszédes adat, hogy hivatalosan is másfél ezer hazai vállalkozás tudhat ciprusi illetőségű jogi személyt a tulajdonosai között. Igaz, ez csak töredéke, alig ötöde honfitársaink offshore kitettségének, mégis legalább 200-300 milliárd forintnyi magyar vagyon „pihenhet” ciprusi számlákon.

Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba, hazánk ezzel az eredménnyel a világon a 12. helyen áll a fejlődő országok sorában – ezt állítja a Tax Justice Network nevű civil szervezet, amely többéves kutatás után jelentette meg az első átfogó világjelentést az adóparadicsomokban lévő magánvagyonokról. John Christensen, a jó útra tért egykori offshore bankár, a Tax Network igazgatója szerint a pénzügyi válság éveiben a világ 50 legnagyobb bankja évente 16 százalékkal növelte az ügyfeleik által offshore számlákon elhelyezett összegeket.
Adataik alapján Magyarország méretéhez és tőkeerejéhez képest példátlanul nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedekben az offshore jelenség miatt, a teljes magyar államadósság két és félszerese került offshore számlára. Európából senki nem előz meg bennünket, és a többi kontinensről is csak gazdasági világhatalmak és néhány olajország.
A jelentés nemcsak az egyes országok veszteségét vizsgálta, hanem a nyerteseket is. „A szupergazdagok egyre jobban elhúznak. Ma a világ összes magánvagyonának mintegy 30 százaléka egy nagyobb futballstadionnyi ember – 91 ezer fő – kezében van. Ez a maroknyi elit – amely a világ lakosságának 0,14 százalékát teszi ki – négyszer annyi pénzzel (44 800 milliárd dollárral) rendelkezik, mint a többi 6,7 milliárd ember – a világ lakosságának 99,86 százaléka. Ennek a hatalmas vagyonnak a fele (a szupergazdagok esetében a 70 százaléka) offshore számlákon van,olvasható a "vasárnapi hírek" portálon.
Szerk; Körtvélyesy V.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.