Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. március 30., szombat

Nem lehet helyreállítani a híres Munkácsyt !

A restaurátorok által még augusztusban készített jegyzőkönyv szerint „a festmény ládáinak bontásakor a csomagolás hiányosságaira visszavezethető súlyos károkat észleltünk” - írja az Index szombat reggeli cikkében. 
Az Ecce homo bécsi szállításakor sérülhetett meg, de tavaly még azt állították nincs nagy baj. Ennek ellenkezőjére derült most fény.  A 36 négyzetméteres festményt mintegy fél méter átmérőjű hengerre tekerve szállították. A henger egy dobozban volt, és a problémát az okozta, hogy a henger egy része a doboz hiányosságai miatt leért a láda aljára, ahol a légpárnás fóliára és a hungarocell darabokra nyomódott. Ennek következtében a jegyzőkönyv szerint „a festmény a két szélső lemez élébe vágódott, ezáltal súlyosan maradandó károkat okozott a festmény hordozóvásznán, alapozásán és a csomagoló légpárnás fólia is benyomódott a lakkozott felületbe.”
„A károkat megkíséreltük helyreállítani, a belső, kevésbé sérült részeket mérsékelt sikerrel, míg a közvetlen károsodott baloldali részeknél sikertelenül” - idézik az Indexen a dokumentumot. Az egyik restaurátor, Csanda Jenő szerint még mindig látszanak a benyomódások a festékrétegen, míg a főrestaurátor, Dr. Szentkirályi Miklós úgy véli, ezeket csak oldalról lehet látni, és nem jelentősek.
A kép a debreceni Déri múzeumban látható.
Szek;Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.