Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. június 25., kedd

Az új BTK...

...július 1-jén lép hatályba a jelenleginél több tekintetben szigorúbb kódex. 

Az új büntető törvénykönyv egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőség korhatárát, szigorít egyes büntetési tételeket, bevezet új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként pedig a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást! Ezzel az úgynevezett zsebszerződéseket akarják megakadályozni. Akár öt év börtönt is kaphatnak a szerződő felek, de a közreműködő ügyvédek és közjegyzők is büntethetők lesznek.
A drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűnnek, és szigorodik az ittas vezetés szabályozása is. A sofőr 5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít majd, ez egy átlagos testalkatú embernél két pohár sörrel elérhető.

A jövő héten életbe lépő új büntetőtörvénykönyv szerint a mostaninál szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége. Ha például valakit fegyveresen megtámadnak a lakásában, akkor nem kell meggyőződnie arról, hogy a támadó az életére tör-e, -akár meg is ölheti! 
(Rettegjetek betörők!-a szerk.  ) 

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint az új kódex szigorú, de nem kegyetlen. "Elsősorban az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek és a bűnismétlőkre helyezi a büntetőjog szigorát, miközben az első bűntényesek vagy enyhébb bűncselekményt elkövetők számára új lehetőséget biztosít a Btk." - olvasható a hirado.hu oldalán.  
Szerk:Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.