Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. június 8., szombat

Ma van Medárd napja.

"Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza" - szól a rigmus.
De vajon miért kötődik ehhez a naphoz az egyik legjobban ismert és legmegbízhatóbb időjárási néphagyományunk?
 A néphit szerint, ha Medárd napján esik, akkor utána 40 napig esni fog. Ha Medárd száraz, 40 napos szárazság várható, de ez ellen tenni is lehet, mivel Medárd esővarázsló nap is.


Ha ezen a napon megfürdetünk egy kakast, nyomban megnyílik az ég, és ömleni kezd belőle a zápor. De Medárd napján a tóban, folyóban óvatosan fürödjünk, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk.
A névadó Medardus frank származású katolikus püspök volt, 456 körül született a pikárdiai Salency-ben. A gabona aratásának illetve a szüreti munka védőszentje lett, egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.

A Medárd napi előrejelző eső jelenségének természettudományos okai vannak. Júniusra a szárazföld belső területei már jól fölmelegednek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Június egyébként hazánkban mindig a legcsapadékosabb hónapnak számít, az éves csapadék nagy része a tavaszi, kora nyári időszakban hullik le hazánkra. Bár a mi éghajlatunkon szinte biztos, hogy folyamatosan 40 napig nem fog esni az eső, de ha igaz a jóslat, sok gyorsan átvonuló esőre, záporra, borúsabb időre számíthatunk az elkövetkező időkben.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.