Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. augusztus 30., péntek

HAJDÚSÁMSON ismét a "címlapon"...

Hajdúsámson – Lakossági tiltakozás hatására meghátrált a város, a „libaügyet” levették a napirendről !
 A kép illusztráció. 
A hatalmas lakossági tiltakozás hatására levette a napirendről a saját előterjesztését Hamza Gábor, Hajdúsámson város polgármestere az önkormányzat csütörtöki képviselő-testületi ülésén, ahol a Toll 96 Kft.-nek a helyi rendezési terv módosításával kapcsolatos kérelmét tárgyalták volna meg.-olvasható a Népszabadság online oldalán Kácsor Zsolt írása.

"Az említett hajdúsámsoni cég a térség egyik legnagyobb baromfi-feldolgozó társasága, amely idén azt a tervet tűzte maga elé, hogy több mint egymillió darab feldolgozott libát állít elő. Az egymilliós terv teljesítéséhez a cégnek újabb libatartó telepekre van szüksége, ezért a Toll 96 Kft. a közelmúltban azt kérte az önkormányzattól, hogy a település déli területén található, jelenleg a kft. tulajdonában lévő, egykori termelőszövetkezi ingatlan „gyep és legelő” besorolását minősítsék át „mezőgazdasági üzem” területté. 

Ennek a cég számára az lenne a jelentősége, hogy az üzemi területté minősített, valahai majorsági ingatlanon lehetősége nyílna 15 ezer darab naposliba fölnevelésére és további 3 ezer darab szárnyas utónevelésére. Ám a volt majorság túlságosan közel fekszik Hajdúsámson lakott területéhez, ezért a helyiek attól tartanak, hogy a libatelep elviselhetetlen bűzt árasztana. A módosítás ellen aláírásgyűjtést kezdeményeztek, a tiltakozást több mint százan írták alá.
– A helyiek félelme megalapozott, mert a lakosság már nem bízik a társaság tulajdonosaiban – mondta megkeresésemre Montlika Zoltán, a szóban forgó déli városrész, az úgynevezett Bodzástelep független önkormányzati képviselője. A politikus azt mondta, hogy a Toll 96 Kft. már így is „körbebástyázta” a várost a libatelepeivel, ennek következtében Hajdúsámsonban vannak olyan hetek, amikor az észak–déli irányú szél fojtó bűzt sodor magával.
(Montlika Zoltán nem listáról jutott be a testületbe, hanem egy egyéni körzet győztes képviselőjeként, ezért kötelességének érzi, hogy a lakosság mellé álljon egy olyan ügyben, amelyben ő maga is elismeri: a vállalkozás terjeszkedése indokolt, csak nem az emberek kárára (...) A hajdúsámsoniaknak joguk van a nyugodt, rendezett életre, márpedig egy nagyüzemi állattartó telep közvetlen szomszédsága feldúlná a mindennapjainkat – fogalmazott.)
-A helyiekkel beszélgetve viszont kiderült: éppen a Montlika által említett „összefonódás” az oka annak, hogy a város képviselő-testületének több tagja bizonytalan abban a kérdésben, ki mellé álljon. Azt ugyanis mindenki elismeri, hogy a Toll 96 Kft. sokat tett a városért munkahelyteremtéssel és a sport támogatásával, de nem biztos, hogy ezek után a vállalkozó minden kérését teljesíteni kell.
Hajdúsámsonban a cégről megtudtam azt is: a helybéli Tóth László és közvetlen hozzátartozói családi vállalkozásként csaknem húsz éve működtetik a kft.-t. A cég több libatartó teleppel rendelkezik Hajdúsámson és Nyíradony környékén, sőt 2007-ben ennek a társaságnak a tulajdonába került a becsődölt Hajdú-Bét Rt. hajdúvidi feldolgozóüzeme is. Ez az egyik oka annak, hogy a Toll 96 Kft.-t sokan úgy emlegetik, mint a Hajdú-Bét bukásának „egyetlen nyertesét”. A helyiek ugyanis úgy vélik..."  A folytatás ITT olvasható !
Forrás hír: nol.hu
Szerk:Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.