Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. szeptember 23., hétfő

Bizonyíték nélkül büntethet a rendőr !?

Visszásnak tartja a távozó ombudsman a fénykép nélküli bírságolást!A jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog szempontjából is kifogásolja Szabó Máté, hogy egyes közlekedési szabályok megsértésekor fényképes bizonyíték nélkül is bírságot szabhat ki a rendőrség. 
Az ombudsman sajtóhírekből értesült arról, hogy a rendőrség - a behajtási tilalom, a kötelező haladási irány és a korlátozott övezetre vonatkozó szabályok megszegőinél - így is megbüntetheti a gépjármű üzembentartóját.
A közúti közlekedésről szóló törvény 2012 áprilisa óta valóban arról rendelkezik, hogy ha nem azonosítható a szabályszegő, akkor a bírságot automatikusan a forgalmi rendszám alapján megállapított üzembentartóval szemben kell kiszabni. Szabó Máté a módosítás indokairól magyarázatot kért a belügyminisztertől, aki a szabályok alkotmányossága mellett azzal érvelt, hogy a kiemelt három szabályszegés esetében nem szükségszerű előfeltétel a dokumentálás

E szerint a hivatalos értesítés átvételét követően az üzembentartónak lehetősége van vitatni a közigazgatási bírság kiszabását, vagy a megfizetését is mellőzheti anélkül, hogy végrehajtási eljárás indulna. "A miniszter kiemelte, hogy ezekben az esetekben közigazgatási hatósági eljárás indul, amelynek keretében valamennyi garanciális rendelkezés érvényesül" - olvasható az ombudsmani közleményben.
Az ombudsman szerint azonban "mind közigazgatási hatósági eljárásban, mind pedig szabálysértési eljárásban a jogállamiság garanciája, hogy a hatóság a jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítsa". Mivel nem feltétlenül az eljárás alá vont üzembentartó követte el a szabályszegést, esetében az érdemi védekezési lehetőséget az eljárás során hozzáférhető fényképes dokumentáció segíti elő.
hír24.hu nyomán szerkesztette Barta Péter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.