Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. szeptember 27., péntek

Vírus a chipekben ?

Megdöbbentő eredményre jutottak európai és amerikai kutatók egy eljárás kifejlesztésével amivel nehezen kimutatható, hardveralapú trójai programok hozhatók létre!


A hardveralapú kártékony programok már évek óta foglalkoztatják a biztonsági szakembereket és nem utolsó sorban a védelmi, nemzetbiztonsági szerveket. 2005-ben például az USA védelmi minisztériuma adott hangot aggodalmának a katonai célú hardvereszközök külföldi beszerzésével kapcsolatban. Az aggályok nem alaptalanul merültek fel, hiszen napjainkban a különféle informatikai és elektronikai berendezések alkotóelemei a világ számos pontjáról származnak, és a mély szintű (akár chipszintű) ellenőrzések nehezen kivitelezhetőek.
Nyilvánvalóan a legtöbb kérdést az veti fel, hogy az egyes országokban legyártott, összeszerelt termékek rejthetnek-e hátsó kapukat, illetve biztonságra veszélyt jelentő, nem dokumentált funkciókat.
A tudósok elmondása szerint a chipek kompromittálására tulajdonképpen atomi szinten kerül sor a gyártási eljárás azon szakaszában, amikor a félvezető tulajdonságait szennyezéssel, pontosabban kontrollált adalékolással (doping) megváltoztat(hat)ják.  

A tudósok az elméleti megfontolásaikat immár a gyakorlatba is átültették, és felvázolták az Intel Ivy Bridge mikroarchitektúrához tartozó véletlenszám-generátor manipulálásának lehetőségeit. Ismertették, hogy a véletlenszám-generátor alapesetben 128 bites működési mechanizmusa miként alakítható át 32 bitesre. Emellett kifejtették, hogy hasonló módon például titkosításokhoz vagy hitelesítésekhez használt smart kártyák is manipulálhatóvá válhatnak. -olvasható a biztonságportál.hu internetes oldalán.
P.S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.