Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. november 28., csütörtök

Vagyona buktatja le a kecskeméti bírót ?

A Népszabadság csütörtöki számában megjelenteket megerősítve Bicskei Ferenc, a törvényszék elnöke elmondta: november 19-én azonnali hatállyal felmentett a munkavégzés alól egy bírót, aki nem tudta bizonyítani az elmúlt három évben szerzett vagyonának eredetét.
Utalt arra, a bírók jogállásról szóló törvény előírja, hogy a bíráknak háromévente vagyonnyilatkozatot kell tenniük, amelyben kötelesek a saját és családtagjaik jövedelmét feltüntetni.
A bíró márciusban adott vagyonbevallást, amelyet májusban az érintett jelenlétében összevetett a három évvel korábbival, és úgy ítélte meg, hogy a "bevallott jövedelemből nem lehetett volna olyan vagyongyarapodásra szert tenni". A törvényszék elnöke ezért az Országos Bírói Tanácsnál (OBT) eljárást kezdeményezett, amely novemberben zárult le.
Bicskei Ferenc kiemelte, hogy a 15 tagú bírói tanács - amelynek ő is tagja, de érintettség miatt ebben az eljárásban nem vett részt - úgy látta, hogy a kecskeméti bíró valamit eltitkolt bevallásában, mert az általa igazolt jövedelem nem nyújthatott fedezetet a bevallott vagyongyarapodásra.

 A bírák jogállásáról szóló törvény alapján javaslatot tett Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a bíró felmentését - tette hozzá a törvényszék elnöke. Ezzel párhuzamosan azonnal felfüggesztette a bírót a munkavégzés alól, mert már az önmagában felmondási ok, ha a bíró nem vallja be minden legális jövedelmét - mondta Bicskei Ferenc. A bíró a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál a döntés ellen keresettel élhet - fűzte hozzá.
Az OBH elnökének és neki is az a határozott álláspontja, hogy feddhetetlennek kell lennie a bírósági szervezet minden tagjának, amiből az is következik, hogy "a bíró nemcsak a saját fedhetetlenségéért felelős, hanem a szervezetéért is" - fogalmazott Bicskei Ferenc, hozzátéve, hogy minden esetben következetesen fognak eljárni.
Az MTI kérdésére a törvényszék elnöke szólt arról, hogy az eljárásnak más következménye is lehet, de az már nem a bíróságra tartozik, abban a nyomozóhatóságnak lehet szerepe.
A forrás hír itt .
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.