Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. december 8., vasárnap

Az évtized "nagy balhéja" !

Két napja a Wikitech eredeti híradása alapján számoltak be a nagy magyar hírportálok is arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) ellenőrzéseket tart a nagy műszaki áruházakban, és itt – többek között – azt is vizsgálják, hogy a kínált telefonkészülékek után megfizették-e az úgynevezett üreshordozó-díjat, amelyet az elektronikai eszközök szabad tárkapacitása után kell megfizetni.

A Wikitech kissé hisztérikusra és hangulatkeltőre fogalmazott, többször frissített tudósítása alapvetően helytállóan vázolja a helyzetet: a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis „…olyan adathordozó után kell jogdíjat fizetni, amely üres. Így a telefonok belső memóriája után is. A befizetést az IMEI-számhoz kötik, és az alapján ellenőrzik. Az ellenőrök sorra járják a nagy szupermarketeket, és rövid ellenőrzés után, ha a készülék IMEI-száma nem szerepel az adatbázisban, már viszik is a telefont.”

Üres vagy nem? Az itt a kérdés
De a híradásban itt következik egy olyan pont, ahol a jogdíjak beszedésében érdekelt szerzőijog-képviseleti szervezet, a közös jogkezelő Artisjus, illetve a Wikitech tudósítója már nem értenek egyet – egy lényeges kérdésben tér el az álláspontjuk.
A Wikitech szerint: „A dologban az a szép, hogy a telefonok memóriája NEM ÜRES, ugyanis azon foglal helyet az operációs rendszer. De ezt az anomáliát nem rendezte évek óta az Artisjus, így a NAV emberei a jogszabályokat követve helyesen járnak el.”
Az Artisjus viszont nem így látja saját felelősségük kérdését, ezért ma közleményben fejtették ki álláspontjukat.-a hír forrása itt.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.