Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. december 15., vasárnap

Az ítélőtábla szerint a pofon nem bántalmazás ?

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megváltoztatta az Egri Törvényszék három petőfibányai "fiatal" (?) vádlottra kiszabott büntetését, miután megváltoztatta a cselekmény elsőfokú bíróság által megállapított minősítését. A verdikt szerint B. Máté, B. István és K. Dániel társtettesként elkövetett garázdaságban bűnösök.
Az első fokon eljáró Egri Törvényszék 2012. októberében társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt marasztalta el a terhelteket, akiket 2-2 év börtönre és közügyektől való eltiltásra ítélt. Az ítélőtábla a közelmúltban nyilvános ülésen tárgyalta az ügyet és úgy találta: a vádlottak a társtettesként elkövetett garázdaság bűntettét valósították meg
Ezért B. Máté büntetését egy év börtönre mérsékelte, a közügyektől való eltiltás tartamát is egy évre enyhítette. A másod-, illetve harmadrendű terheltek szabadságvesztés-büntetését 8-8 hónapra szállította le, végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette, valamint a közügyektől való eltiltásukat mellőzte.

Az ítélőtábla szerint a pofon nem bántalmazás
A bántalmazás különféle módokon valósulhat meg, így szúrás, vágás, ütés, rúgás, dobás, égési sérülések okozásával, ha azok eredményeként a testet érő külső behatás érzékelhető és értékelhető. A testi erőszaknak olyan sebesülés bekövetkeztében kell megnyilvánulnia, ami miatt a szervezet sejtjeiben, szöveteiben alaki eltérés, működési zavar keletkezik. Szaknyelven szólva tehát: valamilyen anatómiai sérelem áll elő. Az áldozat testének megvető, lealacsonyító érintése – mint amilyen például az arculütés –, amennyiben semmilyen sérülést nem okoz, akkor nem minősíthető bántalmazásnak! Ez tettleges becsületsértést valósít meg.

Az ítélőtábla részletesen megindokolta az enyhítést !

A Fővárosi Ítélőtábla a cselekmény enyhébb minősítését is számításba véve bírálta felül az elsőfokú bíróság által a terheltekre kiszabott büntetéseket. Az értékelt bűnösségi körülmények helyesbítést igényelnek. Figyelemmel a vádlottak terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára, továbbá jelentősen alacsonyabb büntetési tételére és valamennyi enyhítő és súlyosító körülményre, az ítélőtábla a fiatalokat sújtó börtönbüntetések időtartamát mérsékelte.  
Az elsőrendű vádlottal szemben ugyanakkor a büntetés felfüggesztése szóba sem jöhetett, hiszen a bíróság ugyanilyen bűncselekményért – fiatalkorúként – őt korábban már elítélte.
Részletesen ITT olvashatod !
Szerk; Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.