Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. szeptember 2., hétfő

A követendő példa !

Mint arról már korábban beszámoltunk Hajdúsámson Város Önkormányzata a város külterületén lévő termőföldek és zártkertek őrzése és védelme érdekében mezei őrszolgálatot kíván létesíteni 100 fő földtulajdonos írásbeli kezdeményezése alapján. (Egyébként jó lenne ezt az írást látni valahol,de eddig még nem sikerült!) Az eredeti hír itt olvasható.


Nos ez rendben is volna, ténylegesen sok a külterületeken, kertekben, -sámsonkertben is- a betörés, lopás és talán valóban szükség lenne a mezőőrre ha ez a köz érdekét szolgálná -bízzunk benne hogy így is lesz- és nemcsak egy betöltendő státuszt valósít majd meg.
A város honlapján olvasható hír szerint; "A mezőőr tevékenysége során együttműködik a rendőrséggel és az illetékes vadásztársasággal."-olvasható.
(Ha jól emlékszem a korábbi években volt már Hajdúsámsonban mezőőr de annak idején érdekes módon nem nagyon volt rá szükség. Akkoriban ahogy a régi öregek mesélték mikor este befejezték a kertben a kapálást a sor végén hagyták a szerszámokat és reggel mikor folytatták a munkát minden úgy volt ott ahogy este hagyták. Ezt ma már nem érdemes kipróbálni !  De változnak az idők és azóta változott a lakosság összetétele is! ) 
Szerk:Posta S.
A javaslatunk,hogy a kinevezett mezőőr,szolgálatba lépése előtt nézze végig ezt a videót !

Becsengettek az iskolákban.

A mai nappal megkezdődött az idei tanév, ami az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése miatt (-és ismét egy "nemzeti",remélhetőleg nem úgy fog teljesülni,mint a "nemzeti trafikok"-a szerk.) számos változást hozott magával az általános és középiskolákban.
A köznevelési államtitkárság szerint társadalmi igényeket elégít ki a kötelező délutáni foglalkozás bevezetése az általános iskolákban. 
Az új rendelet értelmében az iskolában 16 óráig foglalkozásokat kell szervezni a gyerekeknek, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani számukra. Ez minden évfolyamra vonatkozik. A programokat az igazgató szervezi, melyek a korrepetálásoktól kezdve lehetnek különböző szakkörök, tanulószoba, kirándulások vagy tehetséggondozás, de lényegében bármire lesz lehetőség.
Az étkezést a szülőknek kell fizetni, a rászoruló családok az önkormányzattól kaphatnak támogatást. A szülők kérésére az igazgatók felmentést adhatnak a diákoknak a foglalkozások alól, lényegében bármilyen indokkal, így a gyerek akkor is kaphat felmentést, ha otthon van a nagyszülővel, vagy bármilyen délutáni különórája van, például nyelvtanfolyam.

Az állami iskolákban szeptember 1-től bevezetik a kötelező hittan- vagy erkölcstan órákat. Ezek az órák az iskolán kívül is megtarthatóak. (?) Amíg az erkölcstan tantervét központilag határozzák meg, a hittan nem lesz a kerettanterv része. 
A hittant és erkölcstant heti egy órában lesz kötelező megtartani mostantól az elsősöknek és az ötödikeseknek. A szülők választása alapján az elsősök 52%- fog hittanra, 48%-a erkölcstanra járni.
Posta S.