Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. december 1., vasárnap

December 1-je az az AIDS világnapja !

2012 végén több mint 35 millió HIV-fertőzött ember élt a Földön, közülük 2 millión 10-19 évesek. Tavaly 2,3 millió ember fertőződött meg újonnan a vírussal, az 1990-es évek óta a legkevesebben. 
Idén szeptember 30-áig 33 új AIDS-megbetegedést regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központban, és 166 új HIV-fertőzött került a nyilvántartásba - írta az ÁNTSZ, megjegyezve, hogy ezek az értékek meghaladják az elmúlt évben bejelentett fertőzöttek számát. Mint írták, a betegek túlnyomó többsége homo-, illetve biszexuális. Magyarországon egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzés már évek óta nem történt - emelték ki. A nyilvántartott HIV-pozitív emberek kétharmadát Budapesten és Pest megyében diagnosztizálták.

70-80 százalékban nemi úton történik a fertőződés, ennek megfelelően legveszélyeztetettebbek a partnerüket gyorsan váltogató heteroszexuálisak, a homo- és biszexuális férfiak, az intravénás kábítószerélvezők és szexuális partnereik, a prostituáltak és klienseik, valamint azok partnerei (ezek együtt alkotják az úgynevezett rizikócsoportokat).

2012-ben több mint másfél millió ember halt meg világszerte AIDS-ben. A serdülők körében 50%-kal emelkedett a HIV-hez köthető halálesetek száma - hívja fel a figyelmet közleményében a WHO az AIDS világnapján.Az AIDS-ben meghaltak száma 2011 óta csökkent.
Magyarországon az elmúlt években enyhén emelkedő trend észlelhető a regisztrált HIV-fertőzöttek számában, de a növekedés 2011-2012 között nagyobb volt, mint 2012 és 2013 között.
(Ez az emelkedés talán "köszönhető" annak,hogy a rendőrség a korábbi években a közlekedés akadályoztatására hivatkozva megtiltotta a "Budapest Pride"  rendezvényt. A tiltást azonban minden esetben hatályon kívül helyezte a Főváros Törvényszék, ezzel utat engedve a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és egyéb deviánsok felvonulásának és egymás közötti...?)-a szerk.
Szerk;Posta S.

Meghalt Paul Walker...

...a Halálos iramban című filmek egyik főszereplője.

Kép;Google

Paul Walket † (1973-2013) egy barátja kocsijában utazott. Egy próbakörre mentek el egy barátja új kocsijával. A sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, a kocsi nekicsapódott egy lámpaoszlopnak, majd egy fának, és kigyulladt. Mindketten életüket vesztették.
A tragikus baleset előtt a Reach Out Worldwide elnevezésű jótékonysági szervezet rendezvényén vett részt Walker, amit a Fülöp-szigetekre lesújtó tájfun károsultjainak megsegítésére szerveztek. Az ROWW-t a színész alapította, a Haitin pusztító földrengés után.
Walker rengeteget jótékonykodott és fontos volt számára az állatok védelme, ezért a National Geographic Channel által készített sorozat forgatása közben 11 napig fehér cápákat kutatott Mexikónál, hogy jeladót tegyenek a ragadozókra.
Mindig is imádta az autókat, a Redline Time Attack versenysorozatban például egy Mazda RX-8-at vezetett.
Sem az autóverseny közben, sem a cápák között nem esett baja. A sors furcsa fintora, hogy azért kellett meghalnia, mert ismerőse elveszette az uralmát az új autója fölött.
Walker egyébként az utóbbi időben a Halálos iramban folytatását, a hetedik részt forgatta. A színészt gyászoló rajongók külön Facebook-oldalt indítottak, ahol Walkerre emlékeznek. 40 éves volt.
Szerk;Posta S.