Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. december 15., vasárnap

Az ítélőtábla szerint a pofon nem bántalmazás ?

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megváltoztatta az Egri Törvényszék három petőfibányai "fiatal" (?) vádlottra kiszabott büntetését, miután megváltoztatta a cselekmény elsőfokú bíróság által megállapított minősítését. A verdikt szerint B. Máté, B. István és K. Dániel társtettesként elkövetett garázdaságban bűnösök.
Az első fokon eljáró Egri Törvényszék 2012. októberében társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt marasztalta el a terhelteket, akiket 2-2 év börtönre és közügyektől való eltiltásra ítélt. Az ítélőtábla a közelmúltban nyilvános ülésen tárgyalta az ügyet és úgy találta: a vádlottak a társtettesként elkövetett garázdaság bűntettét valósították meg
Ezért B. Máté büntetését egy év börtönre mérsékelte, a közügyektől való eltiltás tartamát is egy évre enyhítette. A másod-, illetve harmadrendű terheltek szabadságvesztés-büntetését 8-8 hónapra szállította le, végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette, valamint a közügyektől való eltiltásukat mellőzte.

Az ítélőtábla szerint a pofon nem bántalmazás
A bántalmazás különféle módokon valósulhat meg, így szúrás, vágás, ütés, rúgás, dobás, égési sérülések okozásával, ha azok eredményeként a testet érő külső behatás érzékelhető és értékelhető. A testi erőszaknak olyan sebesülés bekövetkeztében kell megnyilvánulnia, ami miatt a szervezet sejtjeiben, szöveteiben alaki eltérés, működési zavar keletkezik. Szaknyelven szólva tehát: valamilyen anatómiai sérelem áll elő. Az áldozat testének megvető, lealacsonyító érintése – mint amilyen például az arculütés –, amennyiben semmilyen sérülést nem okoz, akkor nem minősíthető bántalmazásnak! Ez tettleges becsületsértést valósít meg.

Az ítélőtábla részletesen megindokolta az enyhítést !

A Fővárosi Ítélőtábla a cselekmény enyhébb minősítését is számításba véve bírálta felül az elsőfokú bíróság által a terheltekre kiszabott büntetéseket. Az értékelt bűnösségi körülmények helyesbítést igényelnek. Figyelemmel a vádlottak terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára, továbbá jelentősen alacsonyabb büntetési tételére és valamennyi enyhítő és súlyosító körülményre, az ítélőtábla a fiatalokat sújtó börtönbüntetések időtartamát mérsékelte.  
Az elsőrendű vádlottal szemben ugyanakkor a büntetés felfüggesztése szóba sem jöhetett, hiszen a bíróság ugyanilyen bűncselekményért – fiatalkorúként – őt korábban már elítélte.
Részletesen ITT olvashatod !
Szerk; Posta S.

Politikusainknak...

"Hiába akasztunk csengős hámot a szamár nyakába,a füle elárulja,hogy nem ló."
Magyarország jobban teljesít !?

Barta P.

Magyarország mégsem teljesít jobban ?


A vásárlóerő-egységben (PPS) számított, egy főre eső GDP az EU 28 tagállamában széles sávban, 263 és 47 százaléka között szóródott 2012-ben. Magyarország az uniós átlag alatt, annak 67 százalékán állt, ami megegyezik a 2011-es szinttel.

Az egy főre eső vásárlóegységen kifejezett AIC a 28 tagállam esetében 28 és 138 százalék között szóródott 2012-ben. A legjobb érték itt is Luxembourgé, míg a legrosszabb Bulgáriáé és Romániáé.
Magyarországon a vásárlóerő-egységben számított, egy főre jutó GDP az EU átlagának 67 százaléka volt tavaly, míg az egy főre eső tényleges egyéni fogyasztás 63 százalékon állt. Mindkét érték megegyezik a 2011-es szinttel!

 Az egy főre eső GDP és az egy főre eső AIC PPS-en számolva.
Forrás: Eurostat  
Részletesen; napi.hu
Szerk;Posta S.

Az X faktor döntőjének apropóján,kommentár nélkül.