Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2013. december 18., szerda

Hatalmas hiba Window-XP-s gépeknél !!

Javítást ígér a Microsoft a Windows XP frissítőjének problémájára, amely bekapcsolás után látványosan lassítja a gépet.
Ha belassult a géped a munkanap folyamán, próbálkozz meg egy újraindítással - tanítja a népi bölcsesség még a Windows 95-ös időkből. 
A Windows memóriakezelője azóta sokat fejlődött, a háttérben futó alkalmazások pedig már sokkal jobban viselkednek, így az újraindítás ma már jellemzően nem old meg semmit. Sőt: Pár napja a Windows XP esetében pont ellenkező hatást vált ki az újraindítás, ahogy a rendszer ellenőrzi az elérhető frissítéseket a Windows Update szolgáltatáson keresztül és ezzel akár egy órán keresztül is maximumon hajtja a processzort.
A problémát a Windows Update egyik algoritmusa okozza, amely az évtizedes frissítések igen komplex függőségeit kezeli. A frissítéseket kezelő szoftver a Microsoft szervereiről lekéri az elérhető frissítések listáját, amely tételesen tartalmazza az összes kiadott javítást, azok kompatibilitási információit, a tudásbázisra mutató linkeket és azt, hogy mely korábbi frissítések helyére lép, vált ki teljesen (supersedes) egy újabb javítás.

A rosszul megírt algoritmus miatt e lista feldolgozása exponenciálisan skálázódik, vagyis futási idő a lista minden elemével megduplázódik - ez a Windows XP korai szakaszában még nem okozott érzékelhető problémát, mára azonban sok komponenshez több tucat frissítés érhető el, az algoritmus futási ideje pedig ezzel az egekbe szökött. Felhasználói beszámolók szerint nem ritka, hogy bekapcsolás után hosszú ideig teljes terhelésen használja a processzort az svchost.exe, a frissítési szolgáltatás gazdafolyamata. 
A bosszantó lassulás is probléma, de talán nagyobb gond, hogy a maximumon hajtott processzor fogyasztása megugrik, ami noteszgépek esetében az elérhető akkus üzemidőt látványosan, akár több órával is képes megrövidíteni.
Van remény ugyanakkor, hogy lesz még a Windows XP támogatásának lejárta előtt valódi javítás és új, hatékony algoritmust kap a függőségeket vizsgáló szoftver. A Microsoft állítása szerint ez a feladat most legfelsőbb prioritással fut és a legokosabb emberek dolgoznak rajta, az új javítás kiadásához azonban egyelőre nem mondott határidőt a cég. Egy implicit határidő mindenesetre van, az XP támogatása április elején lejár, ezután a végfelhasználók több frissítést nem kapnak, így számukra az egyszerű és végleges megoldás a Windows Update teljes lekapcsolása lesz.
 Forráshír ; hwsw.hu
Szerk;Posta S.