Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. március 2., vasárnap

Kezd megvilágosodni...

...miért is volt fontos,hogy Saunders -"ez az igazi magyar gyerek"-nyerje a  jogot,hogy  képviselje hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon ? 

 A rokoni szálak kibogozásába Kállay Kristóf (54), a híres (?) kormányfő unokája kezdett bele.

"– Nagyapám a családban gyakori utat járta be, főszolgabíró, majd főispán volt Szabolcs megyében. A Bethlen-kormány idején került be az országos politikába. 1942 és 1944 között miniszterelnök lett. Az volt a fő célja, hogy az ország területét megkímélje a harcoktól, és a háborút egy kedvezőbb békével fejezhessük be, ám 1944. márciusában a németek bevonulásával menekülnie kellett. A Sándor-palota alagútján keresztül feleségével és legidősebb fia családjával együtt a  Várpalotába szökött, majd a török követségen leltek menedéket. 
Az októberi nyilas-hatalomátvételt követően végül fel kellett adnia magát. Elhurcolták, a mautthauseni és a dachaui táborban lett fogoly, a háború végén pedig az amerikaiak szabadították ki, hogy aztán Capri szigetén és Rómán át az Egyesült Államokba kerüljön. Ott is halt meg 1967-ben" – mesélt nagyapjáról Kristóf.

"Egy igaz ember
Az énekes büszke lehet az egykori miniszterelnökkel való rokonságára: a nácizmust gyűlölő Kállay Miklós igyekezett előkészíteni Magyarország kilépését a II. világháborúból. 
1943-ban titkos fegyverszüneti egyezmény született Nagy-Britannia és Magyarország között, amelynek értelmében hazánk feltétel nélkül leteszi a fegyvert a Balkánról érkező angol–amerikai csapatok előtt. Ilyen csapatok végül nem érkeztek, de Kállay volt az a politikus, aki visszautasította mind a zsidók deportálására, mind a számukra a sárga csillag viselésére vonatkozó német követeléseket."
A teljes írás olvasható a BLIKK oldalán  Bajkó Panka tollából.
Megosztotta;Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.