Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2017. április 5., szerda

Kisvárosunk szülötte…

...Tar Sándor Hajdúsámsonban született 1941. április 5-én. Ma lenne 76 éves.

Szegényparaszti családban nőtt fel, gyerekkorától megszállottan olvasott, verseket, történeteket írt. A debreceni gépipari technikumban érettségizett, végzettségét tekintve fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-technikus volt, az orvosi műszergyárban 1992-ben bekövetkezett elbocsátásáig dolgozott, azután munkanélküliként tengette életét. 1991-től 1999-ig a Holmi szerkesztőbizottságának tagja volt. 2005 januárjában hunyt el debreceni otthonában.
Több tucatnyi elbeszélése, novellája látott napvilágot, de írt regényeket és szociográfiai munkákat is. Elbeszélései a perifériára szorult emberek sorsát örökítik meg, akiket maga alá gyűrt a kilátástalanság és a nyomor. 
A rendszerváltozás vesztesei ők: munkanélküliek, kiszolgáltatottak, betegek.
Figurái többnyire egyszerű, tanulatlan emberek, ám gyakran ábrázolt magasabb végzettséggel rendelkezőket is, akiket a valóság végül rádöbbentett erőfeszítéseik haszontalanságára.
Írói munkáját több díjjal is elismerték, többek közt József Attila-díjjal (1997) és Márai Sándor-díjjal (1998). Művei francia, finn és német kiadóknál is megjelentek.
Novelláiból film is készült, melynek ő volt a forgatókönyv írója.
 /Másik filmje az "Egyszer élünk..."itt megnézhető. /
-Sajnos szülőfaluja Hajdúsámson, méltatlanul megfeledkezett róla, de mi akik ismerték és rajongva olvasták írásait, őrizzük meg emlékét...
Barta P.

1 megjegyzés:

  1. Azóta már teljesen más az utca, húsz év tűnt tova, kihaltak az öregek, kicserélődtek a lakók, de a könyv lapjain és bennem ott él a mi utcánk, a nyomorúság nem költözött el, az ott lakik, és talán nem űzhetik el soha.
    Pont a napokban jártam arra és szomorúan tapasztaltam, újra aktuálisak az írásai, hogy megint csúszik le a nép, nő a szegénység, hogy jelen korban is mennyire igaz.
    Sajnos minden évben egyre igazabb. Bár az utóbbi időben a Szürke galamb áll a dobogó tetején, azért A mi utcánk örökkön a kedvenc marad.

    VálaszTörlés

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.