Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. április 17., csütörtök

Magyaroszág....ma.

"Csak nem, akaródzik leírni, a kulcsszót az egész cikkben?!"...olvasható az egyik hozzászólásban a lentebb idézett írásban. Vajon eljön egyszer az idő,hogy nevén lehet nevezni a dolgokat anélkül hogy rasszista bélyeget süssenek a cikkíróra? Mert mindenki tudja hogy kiről-kikről van szó csak senki nem meri,nem akarja felvállalni az igazságot, pedig állítólag szólásszabadság van ! 
(Vagy mégsem ?-a kérdés persze csak költői.)

" Botrányos vidék – ahol még a villanyoszlopnak is lába kél ! "
Bátorszőlő | Itt is, ott is feltűnnek a hosszú földúton emberek, babakocsival, biciklivel, gyalogosan. Bár a kép idilli, Cibakháza e részéből sokan inkább menekülnének.

Szlávik Csabáéknak elegük lett a körülményekből, úgy döntöttek, elköltöznek. 
Velük beszélget Savella Mihály polgárőr.
Fotó: Joó Zsuzsa

„Máma este buli van...” – a kopott ház udvarán álló hangfalból Bódi Csabi nótája száll messzire. A Bátorszőlő III-as dűlőjében vidám az élet, az utcán nyolcfős társaság beszélget a porban, nagyokat nevetve.

– Megérkeztünk! – állítja le az autót Savella Mihály polgárőr, aki több mint egy évtizede járja ezt a környéket, és minden bugyrát ismeri. Zavartan pillantunk körül: ide jöttünk?! A gazos portán csak egy gázcsonk áll ki magányosan a földből.

– Jól nézzen szét, itt pár hónapja még egy ház volt. Aztán valaki elvitte az első cserepet, majd mások az összes többit. Szinte nyomtalanul tűnnek el az épületek… – ingatja a fejét Mihály.
– Jöjjenek, menjünk tovább!

Mihály 2001 óta több mint ezer fotót készített, hogy megörökítse az utókornak Cibakháza egykor virágzó településrészének hanyatlását. 
Valaha a Bátorszőlő a környék éléskamrája volt, a jó minőségű homokos talajon szépen termett a gabona, a zöldség és a gyümölcs. Portáikat gondosan ápolták a helyiek, akik közül nem egy tűnt ki tehetségével, tudásával.
A cibakiak összetartó, de nyitott „világába” aztán a kilencvenes években nyírségi családok csöppentek.(?) A kisvárdai, mátészalkai, nyíradonyi emberek úgy gondolták, az Alföldön könnyebb az élet, a szociális ellátások is kedvezőbbek, mint otthon.
A bátorszőlői mindennapok ekkortól vettek fordulatot. – Ez itt Szlávik Csabáék otthona – érkezünk meg egy egyszerű házhoz a polgárőrrel. A házaspár az udvaron pakolászik. Hová készülnek?
– Költözünk, elég volt! – közli röviden a házigazda....
A teljes írás itt olvasható Szoljon.hu / Joó Zsuzsa tollából.
Szerk;Posta S. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.