Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. június 2., hétfő

Hetven évvel ezelőtt...

...1944 Június 2.-án péntek reggel 9.05-kor  lehullottak az első bombák Debrecenre , szőnyegszerűen beterítve a célpontokat.

 A debreceni  pályaudvar 1944 június 2.-án a bombázás után.
 
Debrecen ekkoriban nem rendelkezett légvédelemmel! Az ország légterét védelmező 101. (Puma) vadászosztályt átirányították: Diósgyőr helyett Győrbe jelölték ki a gyülekezésük színhelyét, így mire a veszélyeztetett alföldi városok közelébe értek, az amerikaiak már csaknem elhagyták az ország légterét. 
A hazánkba küldött német vadászrepülők a határon túl teljesítettek szolgálatot, a debreceni VI. hadtest tüzérosztályát pedig Szolnok védelmére rendelték. Légvédelmi ágyúból ugyan kettő is volt a cívisvárosban, de ezeket be sem vetették, mivel csak 3500 méterre lőttek fel a kívánatos 7000 helyett. Debrecent a bombázás tehát nemcsak váratlanul, de felkészületlenül is érte, és így történhetett meg az, hogy a mintegy 200 ellenséges repülőgép kedvére pusztíthatta a várost.
Elsőrangú célpontjuk a Nagyállomás és környéke volt. A légoltalmi parancsnok jelentése szerint a négymotoros gépek 3 hullámban bombázták a várost. 
Összesen több, mint 600 romboló- és 40 gyújtóbombát dobtak le, egy részüket összeláncolva, így még pusztítóbb volt az eredmény!
Aznap több mint 1200-an haltak meg! 
Emlékezzünk rájuk! Soha többé háborút !
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.