Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. augusztus 6., szerda

Soha többé nem szabad újra megtörténnie !

1945. augusztus 6-án (69 évvel ezelőtt) bombázta le az amerikai hadsereg a japán Hirosimát!

Az élet pikantériája, hogy végelgyengülésben halt meg szerdán egy Georgia állambeli idősek otthonában a 93 éves Van Kirk  az Enola Gay személyzetének utolsó életben lévő tagja. A híres második világháborús bombázó tizenkét fős személyzetét kalandos úton válogatták be a Manhatten-tervbe (az atomfegyver kifejlesztésére szolgáló közös vállalkozás, melyben részt vett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada), és az első atomtámadásba.


 A bombát ledobó gép Paul Tibbets parancsnok (középen) anyjáról kapta az Enola Gay nevet.

A legénység minden tagja azonnal megkapta a Szolgálati Kereszt kitüntetést, amint leszálltak a bázisnak számító amerikai támaszponton. A tagok szerint ezek után rengeteg levelet kaptak amerikaiaktól, amelyben megköszönték nekik az akciót, és azt, hogy véget vetettek a háborúnak. Van Kirk azonban azt is megjegyezte, hogy amikor hetekkel később elutazott Japánba, az ottaniak elfordították a fejüket, amikor meglátták őket...(hogy miért? Nos ezen talán el lehet gondolkozni.-a szerk.)

„Hogy sajnálom-e, amit aznap tettünk? Nem, soha nem kértem bocsánatot amiatt, amit Hirosimában tettünk, és soha nem is fogok. Az volt a küldetésünk, hogy véget vessünk a második világháborúnak, ilyen egyszerű.”  - nos ehhez a nyilatkozathoz nincs mit hozzáfűzni !
Szerk;Posta S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.