Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. szeptember 13., szombat

Meghalt Sztankay István

Meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze - tudatta a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel. A színészt életének 79. évében, hosszú betegség után, családja körében érte a halál pénteken. A művész temetéséről később intézkednek.

 Kép;internet
Sztankay 1936-ban született Budapesten. Háromszor felvételizett az akkori nevén Színház -és Filmművészeti Főiskolára mire felvették. 1961-ben diplomázott, először Miskolcon dolgozott, majd 1963 és 1974 között a Nemzeti Színház színésze volt.  1990-ig a Madách Színház társulatához tartozott. Rövid szabadúszás után 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt.

Országosan ismert 1963-ban lett a Hattyúdal című film egyik főszereplőjeként. Népszerűségét csak fokozta az 1968-71 között vetített a Bors című tévésorozat, melynek címszerepét játszotta.
2012. januárjában a Nemzet Színészévé választották Garas Dezső helyére. Első feleségétől született fia, Ádám újságíró, lánya, Orsolya pedig színész.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.