Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. október 4., szombat

Gondolatok

Tegnap, egy kimerítő nap után hazaérve, egy "hangos" autó bömbölve közölte velem, hogy kire-kikre is szavazzak, mert ugye már alig egy hét van csak hátra ! Bár én pontosan tudom, hogy kire-kikre és miért fogok szavazni, de sajnos a szegény,-szegénységben élő- emberek nagyon is befolyásolhatóak.

Eszembe jutott a pár napja olvasott hír, hogy a KSH "takarékosságból" nem teszi közzé a szegénységi adatokat. Az előzetes tervek szerint szeptemberben jelentek volna meg a magyarországi átfogó szegénységi  statisztikák. Ez valahogy elmaradt.  (Csak nem a választások miatt?) 
Az adatok elméletileg rendelkezésre állnak, mert az Eurostat már előzetesen közölte, hogy 3,3 millióan élnek szegénységben és társadalmi kirekesztésben Magyarországon.

Az átlátszó.hu viszont hivatalosan kikérte a KSH-tól az utóbbi évek szegénységi adatait és abból pontosan kiderült, hogy 2011-13 viszonylatában 5%-al (!) nőtt a szegények száma, azaz kb. ötszázezerrel!  Hivatalosan, nem hivatalosan pedig ki tudja?
De van egy rossz hírem azoknak akik azt várják, hogy ezáltal a Fidesz nem fog jól kijönni az önkormányzati választásokból!
Nem fog veszíteni, sőt még jobban is fog szerepelni mint tavasszal és nyáron!
Hogy miért is?  A válasz egyszerű és sajnos nagyon is jellemző kis hazánkra.
Szóval a tavaszi választásokon is csak a fővárosban és néhány nagyobb városban tudták kicsit megszorítani a Fideszt, azért mert (vidékiként ezt nehéz belátnom de így van...) ott egyszerűen megfogalmazva tanultabb, iskolázottabb emberek vannak arányaiban nagyobb számban.

Sámsonkertben, ahol mi is élünk a Mari mama és János bácsi nehezen értené meg, hogy a havi 1.000,-Ft-os rezsicsökkentés még nekik is kb. 2.500,-Ft-ba kerül havonta !
Ugyanis az EON-nak kifizetett kb. 55 milliárd magyar pénz a veszteségek kompenzálására ADÓ-ból történik és nem a KÖZGÉP nyereségéből ! Ha így lenne az lenne korrekt.
Ja és az a legszebb az egészben, hogy az áram nélkül élő háztartások is fizetik ezt a kompenzációt az EON-nak az adójuk által, ha nem is a hatalmas keresetük okán hanem az európai éllovas 27%-os ÁFA segítségével.

Szóval aki igazán szegény mert már kikötötték az áramot a lakásában ő is kompenzálja az EON veszteségét.
Valamint nem nagy kunszt világválság idején olcsón szerezni áramot, hiszen a fogyasztáscsökkenés okán túlkínálat van...
De visszatérve a témához, az embereknek kézzelfogható a kis rezsicsökkentés, sokuknak bankszámlájuk, mobiltelefonjuk, internet és egyéb "huncutságuk" sincs, ezáltal nem tudják, hogy a nem áthárítható ( by Matolcsy) multiknak szánt adók is vannak a világon.

Körtvélyesy V.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.