Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. október 3., péntek

Vége a számítógépes világnak ?

Rendkívül súlyos hiba fenyegeti az USB-s eszközöket használókat, vagyis nagyjából mindenkit, aki számítógépet, pendrive-ot, billentyűzetet vagy egeret használ.
Veres-Szentkirályi András, a Silent Signal cég IT-biztonsági szakértője példával illusztrálta az új biztonsági fenyegetés jellegét. Ennek segítségével például egy módosított pendrive-val el lehet érni, hogy csatlakoztatásakor hajtson végre a számítógépen valamilyen parancsot.

Ehhez nem kell semmilyen kártevőt vagy gyanús fájlt létrehozni, ugyanis az adattároló eszköz vezérlője tartalmazza a kártékony kódot. Ezzel a módszerrel akár egy USB-s billentyűzetbe vagy egérbe is rejthető támadókód.
A probléma súlyosságát az okozza, hogy a világ legelterjedtebb számítógépes csatlakozóját vezérlő elektronika firmware-ében, vagyis szoftverében találtak működési hibát. A BasUSB névre keresztelt biztonsági rész még júliusban mutatta be két biztonsági szakértő, Karsten Nohl és Jakob Lell a Black Hat hackerkonferencián.

Nohl és Lell szándékosan nem hozta nyilvánosságra a sérülékenység kiaknázásának módját (mivel még nem létezik rá javítás), ám saját programkódjukkal zárt ajtók demonstrálták, hogyan lehet a rést kihasználva bármilyen USB-s eszközökre kártevőket telepíteni teljesen észrevétlenül.
Más szakértők nem voltak ennyire szívbajosak: a múlt héten a Derbycon hackerkonferencián Adam Caudill és Brandon Wilson már egy olyan program kódját publikálta, amellyel konkrétan megvalósítható az USB-e eszközök kijátszása - írja a Wired.

A hackerek a világ egyik vezetős USB-vezérlőket gyártó cége, a tajvani Phison temékének firmware-ját fejtették vissza,a megszerzett információk alapján el tudták készíteni saját kódjukat, amellyel az USB-s eszközök támadhatók.

Ezt a kódot ráadásul a Github kódmegosztó oldalon mindenki számára elérhetővé tettek. Elmondásuk szerint nem károkozás vezérelte őket, hanem nyomást akartak gyakorolni a gyártókra annak érdekében, hogy mihamarabb orvosolják a problémát.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.