Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. január 6., hétfő

Ma temetik Eusebiot.

Ma már el is temetik a hetvenegy éves korában, 2014. január 5-én elhunyt Eusebio da Silva Ferreira,  akit a világ egyik legjobb futballjátékosának tartottak. Halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta.

Egykori klubja, a Benfica közlése szerint a temetést megelőzően, közép-európai idő szerint 17 órától egy a Luz Stadionhoz közeli templomban lesz a búcsúztatás. Eusebio kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle.
A  focista az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségügyi problémákkal. 2012 júniusának végén egy agyérgörcs miatt a lisszaboni Luz kórházba szállították, s mintegy két hetet töltött ott.
A portugál labdarúgás történetének legnagyobb játékosa az akkor portugál gyarmatnak számító Mozambikban született és nevelkedett. 
Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírű lett. A válogatottban 64 találkozón szerepelt és 41 gólt szerzett.
Szerk;Posta S.

Ma Vízkereszt napjára emlékezünk...

...amelyet még a Háromkirályok ünnepeként is számon tartanak.


Az ünnep régi neve epifánia, vagyis a megjelenés napja. A hagyomány szerint ekkor jelent meg az új csillag (betlehemi csillag) az égen a napkeleti, pártus bölcseknek, hogy mutassa az utat a Megváltó felé. Ezért ezt a napot a világosság napjának is nevezik, talán ez a kifejezés a csillag ragyogására utal. 
A ma használt vízkereszt kifejezés pedig Jézus megkeresztelésére utal, amikor a Megváltó alámerült a Jordán folyó vizében. A keresztény egyházakban ennek emlékére vizet szentelnek. Az ortodox, vagyis a görög-keleti egyház a karácsony ünnepét január 6-án ünnepli.

(Régen kenyeret, sót, hagymát, sokszor almát is vittek a templomba megszenteltetni a templomba, a szentelmény ételt aztán otthon szétosztották a család tagjai között. Az étel megszenteltetése nem a kereszténység sajátja, az észak-kínai mongolok között is él ez a hagyomány. Sőt, a nálunk németnek vélt só és kenyérszentelés szokása a kaukázusi Azerbajdzsánoknál is megvan, ott a tisztelt vendégeket kínálják meg kenyérrel és sóval. Az ukránoknál és az oroszoknál is él ez a szokás, valószínűleg ez a szkíták óta a keleti térségben élő hagyományra nyúlik vissza. 
Volt olyan vidék, ahol a fentieken túl fokhagymát is szenteltettek a betegségek elhárítására, illetve kezelésére.-a szerk.)

Ezen a napon a papok végiglátogatták a lakóházakat, hogy szentelt vízzel meghintsék a falakat és felírják gerendára a Háromkirályok GBM (Gáspár,Boldizsár és Menyhért) monogramját. Ez is általános bajelhárító szokás volt hazánkban. 
A templomból a hívek magukkal vittek szentelt vizet, amellyel legelőször a hajlékot, udvart, majd az istállót szentelték föl. Úgy vélték, hogy a víz megvédi őket a bajtól. Volt, ahol a lakószoba négy sarkát hintették meg, hogy a sarkokba befészkelődött gonosz erőket kiűzzék onnan. Sok helyen élt az a hiedelem, hogy a szentelt víz megvéd a tűzvész és villámcsapás ellen is.
Körtvélyesy V.