Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. február 14., péntek

Micsoda "öröm" !

Mostantól nem férfinak vagy nőnek lehet lenni a Facebookon: a közösségi portál mintegy ötven egyéb kifejezést ajánl fel a felhasználók nemi identitásának leírására.


Ezentúl választható többek között az androgün, a kétnemű (bi-gender), az intersex, a transzszexuális és a "nemi identitások között mozgó" (gender fluid) kategória is. Az újítást csütörtökön vezetik be, először csak az Egyesült Államok 159 millió havi felhasználója körében. 
Globális kiterjesztésére az után kerülhet sor, hogy a Facebook aktivistákkal egyeztet a különböző nyelveken megfelelő kifejezésekről.
Az angol nyelvű verzióban ezután háromféle névmást lehet választani a megszólításra: him, her vagy them (utóbbit akkor használják az angolban, amikor nem lehet tudni az illető nemét).

"Sok olyan ember lesz, akinek ez semmit sem jelent, de néhánynak a világot" - fogalmazott Brielle Harrison, a Facebook egyik közreműködő szoftvermérnöke, aki jelenleg éppen nemátalakítási műtéteken megy át: férfiból nővé operáltatja magát. Mint mondta, ezentúl nő (female) helyett transznő (transwoman) lesz feltüntetve a Facebook-profilján.
A lépésnek természetesen vannak kritikusai is. Jeff Johnston, a Focus on the Family (Fókusz a családon) nevű befolyásos országos vallási szervezet elemzője például úgy fogalmazott: "Természetesen a Facebooknak jogában áll úgy menedzselni rendkívül népszerű oldalát, ahogy jónak látja, de a lényeg mégiscsak ez: lehetetlen tagadni a biológiai realitást, hogy az emberiség két félre oszlik: férfiakra és nőkre."
Szerk;Posta Sándor

Bálint napi gondolatok.A Valentin -Bálint- nap egy mondvacsinált ünnep. Semmi értelme.  Nagyon nem szeretem ezt az idióta Nyugat-majmoló "ünnepet", az összes plüss szívecskével és egyéb giccsel együtt. 
Az egész csak az üzletről szól, a világon semmi romantika nincs egy kötelezően megvett rózsacsokorban. Főleg ha egy pár az év többi 364 napján fát vág egymás hátán. Semmi értelme a világon. Csakhogy amivé lett, meg amit mi itt átvettünk belőle,az szinte csak a biznisz. 
És kevesen értik hogy miért lett átvéve, mikor megvan nekünk a saját. 
Kíváncsi vagyok, a külföldi országok közül vajon hányan majmolják/teszik magukévá a magyar szokásokat? Pl., amikor a menyasszony hátradobja a csokrát, és az a lány fog leghamarabb férjhez menni, aki elkapja,vagy ha az ifjú pár valamelyik szülője nem érte meg gyermekei esküvőjét, szokás volt a temetőbe kivinni a menyasszonyi csokrot. 
Ezek jó vagy rossz szokások, de mindenesetre magyarok. Meg kell próbálni elvonatkoztatni attól, amit a médiumok ömlesztenek az emberekre.
Ti mit gondoltok? 
Ettől függetlenül az "igazi" Bálintoknak nagyon boldog névnapot kíván(ok) a Sámsonkerti Magazin nevében is...Barta Péter.