Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. február 15., szombat

Új polgári törvénykönyv...

...lép életbe március 15-étől !

Több mint ötven év után hoz új szabályozást az emberek vagyoni és személyi viszonyaiban. Az új kódex az 1960 óta hatályos törvénykönyv jelenlegi szövegének csaknem felét őrizte meg, a negyedét korrigálta, ugyanekkora részét pedig lényegesen változtatta meg vagy teljesen megújította. 
„Két olyan komplett könyv van, amely eddig külön törvényként szerepelt a magyar jogban, az egyik a családjog, illetve a gazdasági társaságok joga, tehát így a nyolc könyv most már a teljes magánjogot egybefoglalja”-mondta Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Egy érdekesen új változás 
A személyiségi jogok megsértésének szankciója a sérelemdíj (?) lesz. Összegét a bíróság állapítja meg, mérlegelve az eset körülményeit. Új lesz az is, hogy a közösség bármely tagja jogosult lesz bírósághoz fordulni a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségét nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy indokolatlanul bántó sérelem esetén, mondta Répássy Róbert.
A teljes hír itt olvasható !
Szerk;Posta S.

Nevén kell nevezni a problémát...

...mondta nemrég a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak migrációs kérdésekben  nyilatkozva Viviane Reding uniós biztos.-olvasható a vs.hu portálon.
Az emberek és a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatos vitában az igazi problémát az Európában élő 10-12 millió roma jelenti Viviane Reding uniós biztos szerint.

A politikus a bolgár és román EP-képviselők által az Európai Parlamentbe szervezett konferencián sem tett másként. 
Hadd nevezzem meg a problémát: a problémát a romák jelentik” – mondta az igazságügyi kérdésekben, alapvető jogokban és állampolgársági ügyekben illetékes luxemburgi EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke, aki úgy ítéli meg, hogy a nagy családokban, gyakran szörnyű szegénységben élő romák integrációja kiemelten fontos feladat az Unió számára. (Bár ez még az utolsó pár száz évben senkinek sem sikerült,de hajrá,-a szerk. )
Reding szerint a munkaerő szabad áramlását biztosító uniós alapjog kötelezettségekkel is jár. „A migráció szabadsága nem egyenlő a szociális segélyek igénylésének szabadságával.”
Reding úgy látja, a segélyekkel való visszaélés, a szociális juttatások reményében történő költözés elsősorban a romák körében gyakori. 
A probléma megoldását csak nehezíti, ha a cigány gyerekeket nem járatják iskolákba, hiszen így nem lehet őket integrálni, (mert ha járnának akkor lehetne?-ez persze csak költői kérdés-a szerk.) és generációról generációra egyre nagyobb léptékben teremtődik újra a szegénységi migránsok rétege.
Reding kiemelte, hogy a politikusok és a média részéről még sosem érte ennyire erős támadás az egyik alapvető európai jogot, az emberek és a munkaerő szabad áramlását. 
Szerinte ideális esetben mindenki a saját országában maradna, de az embereket hajtja a szegénység a gazdagabb országok felé.
Szerk;Posta Sándor

Európa ostroma !

Tizenegy európai ország számolt be kiterjedt influenzajárványról - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton.
 
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió területén az elmúlt héten az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma 16 országban növekedett a megelőző hetihez képest.   

A betegektől vett légúti mintákból a laboratóriumi vizsgálatok során az igazolt influenzás esetek 97 százalékában az influenza "A" vírus jelenlétét igazolták.

Magyarországon is országos járvány van, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint február 3. és 9. között országosan 17 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 20 százalékkal több az előző hét adatainál.

A járványküszöb egy hét alatt 15 ezer új megbetegedést jelent. 
Az Országos Epidemiológiai Központ korábbi tájékoztatása szerint a betegek több mint egynegyede volt gyermek, 40 százalékuk pedig a 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25 százaléka, hét százalékuk pedig 60 év feletti volt. Veszprém megyében a betegek több mint 70 százaléka 15 évesnél fiatalabb volt.

Kutyából nem lesz szalonna...

... tartja a mondás.
A botrányairól, baleseteiről hírhedt, börtönviselt színészt biztonsági őrök kísérték ki péntek hajnalban a Liget-Clubból. Az újabb szégyenteljes eseményről több hírportál és lap is beszámolt. Stohl megint ittas volt és lenyúlt egy whiskyt, valamint több energiaitalt.
 
A Blikk információi szerint Stohl András ittas állapotban érkezett éjfél körül a Liget-Clubba, ahol sem a belépőt, sem a ruhatárt nem tudta kifizetni, állítása szerint azért, mert nem volt nála készpénz, csak bankkártya. A színészt végül beengedték, de nem volt benne köszönet, mert ismét botrányosan viselkedett.

"Stohl nem sokkal éjfél után érkezett a szórakozóhelyre. Eleinte nem volt vele gond, szórakozott, mint bárki más. Hajnali fél háromkor felment a lezárt emeleti VIP-részbe. A sötétben bement a pultba, és kihúzogatta a fiókokat, majd elvett egy üveg piát. 
Mindezt többen látták biztonsági kamerán át. Ezután a biztonsági őrök odamentek hozzá, és udvaria­san megkérték, hogy hagyja el a szórakozóhelyet. Stohl ezt minden szóváltás nélkül meg is tette" – mesélte egy informátor a Blikknek.
A lap szembesített Stohlt a viselkedésével, aki elismerte, hogy hibázott. 
"A barátom születésnapját ünnepeltük, és valóban csak kártya volt nálam. Igaz, amit mondtak rólam. Rettenetesen sajnálom, és szégyellem magamat" – magyarázkodott a börtönviselt színész.
A Blikk nyomán: megosztotta Posta Sándor