Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. május 17., szombat

Hajdúsámson ötven évvel ezelőtt, képekben

Az alábbi képeket Bíró Imre hajdúsámsoni születésű olvasónk küldte.
 Ahogy írja "Harminc éve kerültem el Hajdúsámsonból, de a mai napig sok szeretettel gondolok vissza az ott töltött boldog gyermekéveimre. Remélem egyszer még lesz lehetőségem meglátogatni szülőfalumat."

Köszönjük a képeket.
Körtvélyesy Viktor

Hungarikum lett az akác és az akácméz

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz ! A Hungarikum Bizottság döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be pénteken Szarvason, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

A vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, amit az utókornak is meg kell őriznie generációkon át - mutatott rá.
A bizottság Szarvason ülésezett, Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon.

(A lépés indoka az, hogy olyan uniós jogszabályok készülnek Brüsszelben, amelyek az Európában nem őshonos növények betiltását akarják elérni. Márpedig az akác az 1700-as években került az Alföldre, és Magyarországon van jelenleg Európa akácerdeinek fele, a magyar méztermelés bevételeinek nagyobb részét pedig az akácméz adja.)
Barta P.