Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. június 2., hétfő

Hetven évvel ezelőtt...

...1944 Június 2.-án péntek reggel 9.05-kor  lehullottak az első bombák Debrecenre , szőnyegszerűen beterítve a célpontokat.

 A debreceni  pályaudvar 1944 június 2.-án a bombázás után.
 
Debrecen ekkoriban nem rendelkezett légvédelemmel! Az ország légterét védelmező 101. (Puma) vadászosztályt átirányították: Diósgyőr helyett Győrbe jelölték ki a gyülekezésük színhelyét, így mire a veszélyeztetett alföldi városok közelébe értek, az amerikaiak már csaknem elhagyták az ország légterét. 
A hazánkba küldött német vadászrepülők a határon túl teljesítettek szolgálatot, a debreceni VI. hadtest tüzérosztályát pedig Szolnok védelmére rendelték. Légvédelmi ágyúból ugyan kettő is volt a cívisvárosban, de ezeket be sem vetették, mivel csak 3500 méterre lőttek fel a kívánatos 7000 helyett. Debrecent a bombázás tehát nemcsak váratlanul, de felkészületlenül is érte, és így történhetett meg az, hogy a mintegy 200 ellenséges repülőgép kedvére pusztíthatta a várost.
Elsőrangú célpontjuk a Nagyállomás és környéke volt. A légoltalmi parancsnok jelentése szerint a négymotoros gépek 3 hullámban bombázták a várost. 
Összesen több, mint 600 romboló- és 40 gyújtóbombát dobtak le, egy részüket összeláncolva, így még pusztítóbb volt az eredmény!
Aznap több mint 1200-an haltak meg! 
Emlékezzünk rájuk! Soha többé háborút !
 

Az (eltérő?) kultúra kiverte a biztosítékot...

Összeverekedett Majka és Dopeman.


Majka és Dopeman évek óta háborút vívnak egymással, pedig egykor a legjobb barátok voltak. A gyűlölködés most tettlegességig fajult - írja a Bors
A két rapper egy budapesti szórakozóhelyen futott össze szombat este, és mivel mindketten fogyasztottak már alkoholt, nemigen tudták fékezni indulataikat. Pityinger (Dopeman) úgy meséli, ő nem akart balhét:
"Az este folyamán már vagy ötször összefutottunk, direkt rá se néztem, nehogy gond legyen. A táncparketten, ahol a feleségével és annak a barátnőjével táncolt, elmentem mögöttük, de nem fértem el, ezért a barátnőt udvariasan megérintettem, hogy adjon egy kis helyet. Erre hallottam meg a fába szorult féregére hasonlító sikítást. Majka azt üvöltötte, hogy f…opó! 
Én nem válaszoltam, indultam volna tovább, amikor aljas módon, oldalról és hátulról rám ütött egyet. Ekkor elkaptam és a földre vittem, de már ott is voltak a portaszolgálatosok és szétszedtek minket, őt meg kivitték az utcára, ahol tovább ordítozott. Egyebek között édesanyám szexuális zaklatásával fenyegetett, és nekem is ugrott, ekkor kapott egyet az öcsémtől. Ahogy viselkedett, az őt minősíti. Negyvenévesen, egy hétéves gyermek apjaként...,hogy Majoros hogy látta a történetet azt itt olvashatod!
Barta P.