Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. július 1., kedd

Mától bírságol a NÉBIH...

...a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira !

A földterületek tulajdonosai vagy használói 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra is számíthatnak, elsősorban a terület nagyságától függően. Az ellenőrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.


Parlagfüves területről bejelentést lehet tenni a Nébih online és mobiltelefonon is elérhető rendszerén keresztül. (06-80 263 244) A földhivatal szabálysértés esetén jegyzőkönyvet állít ki, elküldi a Nébihnek, amely kényszerkaszálást rendel el, és meghatározza a bírság összegét.

Ha a tulajdonos a határozat kézhez vétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége őt fogja terhelni.  A be nem fizetett bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be.

Magyarországon - amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országainak - a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfű magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás.
Barta P.

Minden év július elseje...

...a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. A Magyar Egészségügy Napja. Ezen a napon 1818-ban, született Budán Semmelwis Ignác, az anyák megmentője. 

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának és gyógymódjának feltalálója. Ő volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. 
Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. 

Halála után sem figyelt fel találmányára az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén az egészségügyben dolgozók kitartását, munkabírását, elhivatottságát tiszteljük, de nyíltan  kellene beszélni a kórházak alulfinanszírozottságáról és az átgondolatlan politikai intézkedésekről is!  
(Ez a mai politikai helyzetben sajnos szinte lehetetlen, pedig a huszonnegyedik órában vagyunk! -a szerk.)
Szerk;Posta S.