Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. augusztus 20., szerda

Ünneplünk...? Olvasói levél.

 K.Rita olvasónk küldte az alábbi levelet postafiókunkba. Köszönjük.

"Munkaszüneti nap lévén, kicsit több időt töltöttem a számítógép előtt, mint egyébként. Ráérő időmben átnéztem a "közösségi" oldalon lévő ismerőseimet. Javaslom mindenkinek szintén, hogy tegye meg és gondolja át kit is jelöl-jelölt vissza ismerősként.
Őszintén megmondom, számomra nagyon elkeserítő kép tárult elém az ismerősök körében.

Rájöttem nagyon sokan kicsinyesek, mindenbe „beleugatnak”, csakhogy felkavarják az állóvizet. Konfliktust generálnak, beleszövik a politikai, vallási nézeteiket a beszélgetésbe, és tulajdonképpen már az elején elvetik a vita magját.
Ebben élik ki magukat: először beszólnak, te ráharapsz (vagy más) és kezdődik a csihi-puhi. Ez tölti ki az életüket. Siralmas. 
A képernyő előtt pedig egy feszült, cigit egymás után szívó nő/férfi ül, aki alig várja, hogy reagáljon valaki a hozzászólására. Ismerek ilyet. Töröld, ha nem akarod, hogy kisebb-nagyobb bosszantásokkal keserítse az életedet. 
A közösségi portálok azért vannak, hogy tartsd a kapcsolatot az ismerőseiddel (főleg azokkal, akiket nem érsz el máshogy), néha-néha tudd, mi van velük, beszélgess, ismerkedj, híreket kapj. 
Így is elég reklám van az efféle oldalakon, kéretlen tartalom – szakzsargonnal élve –, ne nehezítsd meg az életed és ne engedd, hogy megmérgezzék, mert sok kicsi bántó, zavaró gondolat, sokra megy. Tilts, törölj, válogass! A való életben sem lépsz kapcsolatba mindenkivel ! "
Megosztotta ;Barta Péter

A "hazaszeretet" elnyerte méltó jutalmát !

"Lesújtó képet festett Magyarországról egy német lapinterjúban Kertész Imre Nobel-díjas magyar író. A Berlinben élő Kertész szerint Budapest balkanizálódott, és Magyarországon a szélsőjobboldaliak és antiszemiták váltak hangadóvá. Egy kérdésre válaszolva kérte azt is, hogy ne minősítsék őt magyarnak.  (2009 .A teljes írás itt olvasható !- a szerk.)

 2014 Augusztus 20.

 Kép: MTI/Kovács Attila
Áder János  átadja a Magyar Szent István Rendet Kertész Imre Nobel-díjas írónak.

"Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában.
A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van – hangsúlyozta a kitüntetések átadása után mondott beszédében az államfő. 
Kertész Imrét méltatva elmondta: az író nemcsak azért vált méltóvá erre a kitüntetésre, mert a magyar Nobel-díjasok sorát gyarapítja, (?) ráadásul magyar íróként (?) ő volt az első, aki elnyerte a legrangosabb irodalmi elismerést, hanem egész életműve elismeréseként." 
Forráshír; Itt
Szerk;Posta S.

 Augusztus 20

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. 
Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.

A rendszerváltozással ismét felelevenedtek a régi tradíciók, 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi rehabilitációja 1991-ben történt meg: az első szabad választáson létrejött Országgyűlés 1991. március 5-i döntése a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára.