Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. augusztus 28., csütörtök

A feleségem "akarattya..."

Saját falut alapított feleségének Matolcsy György - körülbelül ez volt a lényege annak, hogy szétválasztották Balatonkenesét és Akarattyát. 

Matolcsy Gyöngyi most jó eséllyel indul az önállóvá vált Balatonakarattya polgármesteri székéért, független jelöltként, de a Fidesz-KDNP támogatásával - hívta fel a figyelmet a HVG. A lap szerint Kenese és Akarattya szétválasztásának körülbelül annyi volt a lényege, hogy Matolcsy felesége komoly esélyt kapjon az őszi önkormányzati választáson. 
A szétválásról még két évvel ezelőtt döntöttek helyi népszavazáson, Matolcsy György minisztersége idején. 
A 2012 augusztusában tartott népszavazáson a két település szétválását főleg a "nyaralólobbi" szorgalmazta. A nyaralótulajdonosok szerint  Kenese aránytalanul kevés pénzt fordított Akarattya fejlesztésére. 
A helyiek azt remélik, hogy Matolcsy Gyöngyi polgármestersége idején Akarattyára majd "dőlni fog a pénz". (És lehet, hogy így is lesz,hiszen a kibicnek semmi sem drága !-a szerk.)
Szerk;Posta S.

Azért van különbség !

Pénteken bruttó 4 forinttal emeli a MOL a 95-ös benzin és 2-vel a gázolaj árát.
Az üzemanyagárak változása után az átlagos literenkénti benzinár 415, a gázolajár 425 Ft körül alakul.
A magyar olajtársaság a benzin literjét bruttó 395,6, a gázolajét pedig bruttó 405,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Érdekel , hogy hol a legolcsóbb az üzemanyag  ?
Elárulom. Venezuela. Kb. 11 Ft/liter. A 14 évig regnáló Hugo Chavez halála után is Venezuelában maradt a legeslegolcsóbb az üzemanyag a világon. Belefér, mert a dél-amerikai országban van a Föld legnagyobb olajtartaléka.

Barta P.

Internetes cenzúra, vagy mégsem?

Ha úgy érezzük, hogy korlátoznak bennünket, az egyáltalán nem az interneten történik, legalábbis más országokhoz képest. 
Kínában például az állami vezetők mindent megtesznek azért, hogy az emberek kevésbé tudják, mi zajlik az ország határain kívül – de rossz példákkal bőven lehet még szolgálni. A diktatúra kicselezésének egyik fajta, valószínűleg leginkább elterjedt módja a VPN szerverek használata, ezért a legjobban a VPN-szolgáltatók láthatják, melyik országban mekkora a probléma, milyen a korlátozás.

 http://www.ivpn.net/internet-censorship/img/ivpn_embed.jpg
 Kép és az írás forrása: BGR

Ezt a térképet az IVPN nevű szolgáltató készítette felhasználói adatai alapján, ahol különféle állapotjelzők felvétele mellett (pl. egy bloggert posztja miatt vittek-e be a rendőrségre, vagy törvény garantálja-e a lakosok internetes megfigyelését) négy területen végzett pontozást: felhasználói jogok megsértése, internetes szabadság, elérés korlátozása, tartalom korlátozása. 
Ezek alapján Magyarország jó helyen áll, már ami az EU országaival való összehasonlítást illeti. Sajnos a szomszédos országok közül csak Ukrajnáról van adat.
Barta P.