Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2014. szeptember 14., vasárnap

Hétfőtől környezetvédelmi razzia az autósoknak

Budapest mellett három nagyvárosban, Debrecenben, Győrött és Szegeden ellenőrzik az autók környezetvédelmi állapotát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
A hagyományos közúti akció során 1500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel hétfőtől péntekig. A környezetvédelmi szempontból jól karbantartottnak bizonyuló autók vezetői jelképes ajándékot, egy szivargyújtós USB csatlakozót kapnak.

 A szennyező autók vezetőinek figyelmét felhívják a rendszeres karbantartás szükségességére - írták a közleményben.
A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Zöld Autó Központja, a NFM felkérésére tizennyolcadik alkalommal szervezte meg az európai mobilitási héthez kapcsolódó akciót, amelynek keretében tíz, közúti környezetvédelmi ellenőrzésekre alkalmas gépkocsi dolgozik majd a négy nagyvárosban, naponta változó helyen, összesen több mint harminc helyszínen.
Az origo nyomán.
Barta P.

Holnaptól tízezer alatt nincs garancia !

Amiért csak néhány ezrest kellett adni, azt nyugodtan kidobhatjuk, amikor elromlik – szeptember 15-től ugyanis bruttó 10 ezer forint alatt nem lesz jótállási kötelezettség. Ezen sokan megütköznek, jogosan, akiknek az a néhány ezer forint is számottevő.

Új világ lesz szeptember 15-től! Eddig, ha bekrepált a pár ezer forintért vett rádió egy éven belül, előszedtük a blokkot, a jótállási jegyet, és visszavittük. Mostantól néhány ezer forintos holmival nem érdemes majd szaladgálni. Ugyanis egy márciusban elfogadott rendelet szeptember 15-én hatályba lépő szabálya értelmében egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás feltétele.
– Jótállás azonban nemcsak jogszabályon, hanem szerződésen is alapulhat, tehát a vállalkozások önként vállalhatnak jótállási kötelezettséget a jogszabályban nem szereplő termékekre is – hívta fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE)
A jótállás lényege, hogy a gyártónak, illetve a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a vásárló nem rendeltetésszerűen használta a terméket.

A szavatosságnak nincs értékhatára
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján részletesen megtalálható a lista, hogy milyen termékekre vonatkozik a kötelező jótállás bruttó 10 ezer forint vételár felett, és melyek azok a termékek, amikre értékhatártól függetlenül vonatkozik.
Szavatosság természetesen a tízezer forint alatti termékekre is van, ezt a blokk megőrzésével a vásárlástól számított hat hónapig érvényesítheti a vevő. Azt követően azonban már neki kell bizonyítania, hogy vétlen a termék meghibásodásában.
Barta P.

Szombaton elhunyt Avar István, a nemzet színésze

Egy héten két "nagy öreg" is távozott közülünk. Pénteken Sztankay István, szombaton Avar István.

Avar Istvánt életének 84. évében hosszú betegség után, családja körében érte a halál szombaton. A nemzet színészét saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az Emmi kultúráért felelős államtitkársága az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint Avar István temetéséről később intézkednek.

Avar István 1931-ben, Egercsehiben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1954-ben végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színház művésze lett. 1960-tól a Madách Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház, 1985-től ismét a Madách Színház, 2000-től pedig a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított.

Erőteljes, szép orgánuma, egyéni játékstílusa szakmai és a közönségsikert hozott számára. Számos magyar filmben is játszott, többek között Jancsó Miklós Oldás és kötés valamint Szegénylegények című filmjében. Színpadi alakításai közül kiemelkedik Stanley (Tennesse Williams: A vágy villamosa), illetve Madách Mózesében, valamint Szigligeti Liliomfijában a főszereplő megformálása - olvasható a közleményben.

Avar Istvánt 1975-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2001 óta a Nemzet Színésze, 2003-ban a Halhatatlanok Társulatának tagjává választották.
Barta P.