Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. január 30., péntek

A televízió kultúrát közvetít ?

 Kép;paprika tv
Bódiné Margó főzőcskézik a Paprika tévében. Hétköznapi földi halandó elcsodálkozik azon a palotán, ahol az említett "hölgy", hol egyik, hol másik rokonával kalákában, kisipari méretben termeli a gyomorba valót. 
 
Ezzel még úgy önmagában annyira nem is lenne baj, ámbár a dolgos magyar embernek, ha nem vigyáz, csak szöget üt a fejébe, vajon ha ő éjt nappallá téve dolgozik, és örül, ha kijön a pénzből hó végig, mit kell tenni ahhoz, hogy valaki ilyen palotában élhessen.
 
Ám aztán érkezik a háziasszony, és amint megszólal, az ember fejéből menten elszáll az összes addigi gondolata, és elszörnyülködve kapja a szemét a képernyőn parádézó hölgyeményre, aki ilyeneket mond, hogy "átöncsük", "kiöncsük", beleöncsük", és társai. 
 
Persze világos, nem mindenki az irodalmi magyar nyelvet beszéli, tudjuk. Nincs ezzel baj, a tájnyelvek fenséges íze egészen biztosan felülmúlja (Varga) Bódiné összes főztjét. De ha valaki palotában lakik, és a tévében illegeti magát, legalább beszélni tanuljon már úgy meg, amihez a régi rendszerben elkényeztetett néző szokva van/volt. Amikor a televízió még legalább a látszatát próbálta fenntartani annak, hogy kultúrát közvetít, s némi műveltséget hoz a nagyvilágból a nappaliba.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.