Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. február 10., kedd

Ne vedd fel a telefont...

...ha ismeretlen külföldi számról hívnak!

Mostanában ismét felütötték a fejüket a rossz szándékú hívások, melyek célja, hogy ha a hívott fél felveszi a telefont, a lehető legtöbb adatot emeljék el az okostelefonról vagy más készülékről. Fel tudják törni az e-mail fiókodat, ellophatják a közösségi oldalaid jelszavait, sőt, még a bankszámlád adatait is, így még pénzzel is megrövidíthetnek. 
Ezekről a számokról úgy nevezett scammerek, vagyis csalók hívnak, és nem ritkán az éjszaka közepén csörög a telefon.

A telefontársaságok szerint nem sok mindent lehet tenni, a rendőrségi feljelentés nem éri meg, viszont bizonyos készülékekkel vagy alkalmazásokkal blokkolni lehet az adott telefonszámot. 
A legutóbb bejegyzett csaló telefonszámok a +38278400301 és a +38278400302. 
Ha véletlenül mégis felvetted a telefont, amikor ilyen szám hívott, nem árt, ha megváltoztatod a jelszavaidat.
(Ha nem fogadott hívásod volt egy számodra ismeretlen telefonszámtól, mindig nézz utána a számnak, mielőtt visszahívnád!
Érdemes egyszerűen a Google-be is beírni a számot, hátha kiderül, kihez tartozik - vagy esetleg megtudod, hogy másnak is volt már rossz tapasztalata vele.-a szerk.)

 Nemcsak hívást, de veszélyes sms-t is kaphatsz. Tavaly ősz óta terjednek azok az általában segélykérő tartalmú szöveges üzenetek, melyek legtöbbször külföldi számról érkeznek, melyet ha visszahívsz, súlyos ezrekkel terhelhetik a telefonszámládat, már akár másodpercek alatt. 
A legtöbb ilyen üzenetet +220-as előhívószámról rögzítették, a szöveg pedig a legtöbb esetben két szóra korlátozódott: Hívj, sürgős! Ha ilyen sms-t kapsz kétes számról, egyszerűen töröld ki, és ne foglalkozz vele, de semmi esetre se hívd vissza a feladót !
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.