Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. március 12., csütörtök

Közeleg az idő !

Hétfőtől él a törvény, a vasárnapi zárva tartásról.
Valójában a vásárlók szemszögéből mellékes ez a kérdés, mivel a bevásárlásokat ezek után mindenki át fogja ütemezni azon időpontra amikor ráér. Szerencsére nem az a világ van, hogy pl. vasárnap délelőtt jön hús, és aki nem ér oda az így járt. Azt sem valószínű, hogy az emberek átpártolnak majd a vasárnap is nyitva tartó üzletekbe. 

Az üzletekkel kapcsolatosan is kialakult már az emberekben egy úgynevezett márkahűség, amiért ott vásárol. Lehet az az ár, választék, kiszolgálás stb.. Azok a boltok, amik a nagy bevásárlóközpontok vasárnapi zárva tartása miatt várnak forgalom növekedést igen csalódni fognak. De nem is ez a lényeg.
A legnagyobb szívatásban éppen azok részesülnek ezen döntés miatt, akikért elvileg ez az intézkedés megszületett, mégpedig a dolgozók, és azok családjai. Őket valahogy senki sem kérdezte meg, hogy mit szeretnének. 
Ez pedig attól függ, hogy hogyan tesszük fel a kérdést. 
Ugye nem akartok vasárnap dolgozni, hanem inkább otthon a családdal, gyerekkel lenni? Persze! 
De ha máshogy tesszük fel a kérdést? Akartok e havonta 10e HUF-al kevesebbet hazavinni? Hát, itt már rezeg a léc. 
Egye fene, a vasárnap a családdal megér ennyit. Mivel a kereskedelemben dolgozók nagy része amúgy is nyújtott műszakban dolgozott, azaz napi kb. 12 órát, így a pihenőidők (vasárnapi munkavégzés mellett) nagy része hétköznapra esett, ami akár 2-3 esetleg 4 hétköznap is lehetett (mivel gyakorlatilag a heti 40 órát majdnem 3 nap alatt letudja). Ilyenkor ez a szülő esetlegesen kényelmesen el tudta vinni a gyereket iskolába, oviba, érte tudott menni. A hivatalos, csak hétköznap intézhető dolgokat is meg tudta oldani. 
Mivel a vasárnapról kieső időt a munkáltató beütemezi majd hétköznapra, így a dolgozó gyakorlatilag a hét napból ötöt dolgozni fog, az eddigi 3-4 helyett. Akkor ez hogy is van? 
A következő fel nem tett kérdés tehát: Akartok a családdal, gyerekkel együtt tölteni heti 3-4 napot, vagy ugye elég lesz a kettő (de az vasárnap). Hétköznap ugye a másik szülő meg tudja oldani, ha esetleg beteg a gyerek? 
A gyereket megkérdezte valaki, hogy ugye neked az a jó, ha ( a kereskedelemben dolgozó anyukádat/apukádat) mostantól ötször nem fogod látni egy héten, nem csak háromszor?
Aki ezt az egészet megálmodta vajon tudatában volt annak, hogy mit is akar? Szerintem a cél csak bizonyítás, hogy egy nyúlfaroknyi "csoportosulás" is megtudja kavarni a ...
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.