Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. május 24., vasárnap

„Parasztvakítás” az ingyen wi-fi ?

Az emelkedő percdíjak egyre inkább az internetes telefonálás felé tereli a magyar "mobilos" társadalmat. Van azonban ennek is egy határa, mégpedig az előfizetéshez kapcsolódó adatforgalmi korlát.

Lássunk egy statisztikát, amit egy egy finn piackutató cég végzett és amelynek eredményét az MTI ismerteti. A cég nem a készülékek és az előfizetések tükrében vetette össze az egyes országok ajánlatait, hanem azt nézte meg, hogy 35 euróért (kb. 10 500 forint) a 4G mobil előfizetők mekkora adatforgalmat kapnak.
 A finnek ezért a pénzért 50 GB-ot, amely az európai átlag tízszerese és a magyar százszorosa (!). Igen, ugyanis ezért a pénzért – amely nem mellesleg nálunk a nettó átlagbér közel 7 százaléka – mi fél GB-ot kapunk! Ez aktív telefonhasználat, videózás, videótelefonálás, képek küldözgetése, de még a Facebookon való barangolás, vagy internetes rádióadások hallgatása mellett is édeskevés.

 A németeknél 1 giga jár ennyi pénzért. Ausztriában 13, Lengyelországban 10, Szlovéniában 8 gigabájt, Horvátországban, a Cseh Köztársságban és Szlovákiában 4 gigabájt, Romániában pedig 3 gigabájt adatforgalmat biztosítanak ekkora összegért.

Ezek után nem kell csodálkozni, hogy az internetről szóló nemzeti konzultáció egyik kérdése, hogy legyen-e minden településen ingyenes wi-fi. 
„Wi-fi-vadász” nép a magyar és bizony ilyen árak, ekkora adatcsomagok és fizetések mellett ez érthető is.
Hogy miért kapunk mi a pénzünkért ilyen kevés adatforgalmat, annak nyilván piaci okai vannak. Reméljük, hogy ez a jövőben változni fog, de hogy addig pénzt öljünk a több mint 3 ezer település wi-fi-vel való felszerelésére, annak nem sok értelmét látni. 
Főleg azért nem, mert ha a szolgáltatók közötti verseny egyszer majd nálunk is elhozza a 3-5 GB-os alapcsomagokat, akkor senki sem fog majd a lassú közösségi internethálózatokra csatlakozni, amelynek a sebessége ugyebár a használattól, vagyis az igényektől függ.
Már nem kell sokat várni és kiderül, hogy miként dönt a nép-ha dönt.
Az mfor.hu írása alapján megosztva.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.