Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. május 24., vasárnap

Száz évvel Doberdó és Isonzó után...

Mi is történt 1945. május 23.-án, Pünkösd vasárnap ?
Ha a ma élő embereket megkérdeznénk, sokan talán semmit nem tudnának róla mondani...Mindez ma már csak "emlék". Lassan feledésbe merülő történelem.Túllép rajtuk az idő.


Pedig Isonzó és Doberdó olyan szimbolikussá váltak a magyar történelemben, mint Muhi, Mohács vagy a Don-kanyar. De miért és hogyan folyt ez az öldöklő harc, ami dédapáink egész generációjának meghatározó élménye lett? 
Száz éve üzent hadat Olaszország. “Az olasz királyság olyan hitszegést követett el a két szövetségesével szemben, aminőre nincs példa a történelemben" – épp száz éve, hogy 1915. május 23-án, pünkösd vasárnapján megjelent Ferenc József császár és király manifesztuma, amelyben tudatta népeivel, hogy Olaszország hadat üzent az akkor már tíz hónapja, két fronton – Oroszország és Szerbia ellen – is harcoló Osztrák-Magyar Monarchiának.
 (Népszava 1915. május 24.) A front déli részén található, kopár sziklatömböt, a Doberdó-fennsíkot általában magyar, azon belül is alföldi ezredek védték, olyan katonákkal, akik talán nem is láttak hegyeket korábban (ennek az emlékét őrzi a Kimegyek a doberdói harctérre című népdal).
sakema

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.