Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. június 27., szombat

Ami nem látható az nincs is ?

Egy évszázad után szűnik meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik sokak által kedvelt kiadványa, a létminimumról szóló évente megjelenő elemzés. „Most jelentetjük meg utoljára a létminimumot, de nem azért, mert leszóltak fentről (?) a KSH-nak” – mondta el Németh Zsolt, a hivatal elnökhelyettese.

 Az 1910-es évek óta számítottak Magyarországon létminimumot, de még jóval a rendszerváltás előtt voltak olyan évek, amikor a hatalom nem engedte közölni az adatokat. Németh Zsolt kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unióban egy szegény társadalomnak számít, de a létminimumról szóló kiadvány ezt nem mutatja be.
 Németh Zsolt a Világgazdaság kérdésére közölte, hogy a háztartások 35-36 százaléka él a létminimum alatt, de korábban megközelítette a 40 százalékot is a mutatószám. Az egy felnőttből álló háztartás esetében a létminimum 87 351 forint volt tavaly, ami kismértékű csökkenés a 2013-as 87 510 forinthoz képest. A mérséklődés nem meglepő, hiszen tavaly estek a fogyasztói árak.
 A KSH azt még nem tudja pontosan, "hogy a létminimum helyett milyen mutatószám lesz jövőre a szegénység mérésére, de olyat szeretnének, amelyik jobban koncentrál azokra a társadalmi csoportokra, akik mélyszegénységben élnek.
(Ezt a megfogalmazást azért, elég nehezen tudom értelmezni, hogy mire is gondol a szerző ? Mert hogyan is lehet másképpen mérni a szegénységet ma Magyarországon mint a jövedelmi mutatószámokkal. 
Talán egyszerűbben fogalmazva, ha valaki havonta 51 000 párszáz forintot keres az bizony eléggé "mélyszegény"! Szerintem a szegénységet ma teljes mértékben az anyagiak mutatják, vagyis a megkeresett illetve az elvonások után megmaradt jövedelem, amiből még normálisan meg lehet élni ! És ez bizony a PÉNZ ! Mert ha ebből kevés van akkor az már a "létet" veszélyezteti. Így viszont oda jutottunk ahonnan elindultunk !  -a szerk. ) 
A hivatal elnökhelyettese megemlítette, hogy Magyarországon 461 ezer embert érint a jövedelmi szegénység, az alacsony munkaerőintenzitás és a súlyos anyagi depriváció egyszerre... a teljes írás itt olvasható !
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.