Oldalak

"Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény !" -Deák Ferenc-

2015. június 8., hétfő

Június 8: Medárd nap

Szent Medárd szent életű frank püspök volt a 6. században, akinek emléknapját június 8-án tartja a keresztény egyház. Nevéhez nagyon sok időjárási jóslás fűződik. 

 Szent Medárdnak valójában  semmi köze az időjárás előrejelzésnek, csupán eleink ráaggatták ősi szokásait a püspökre, hogy továbbra is megülhessék őseiktől örökölt hagyományokat és keresztény köntösben végezhessék időjárás varázslásaikat. 
Máig talán a legismertebb napi rigmus az, ha Medárd napkor esik, akkor negyven napig esik. Ennek az ellentéte is igaz, vagyis, ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.

 Különös, a mai naphoz kötődő szokás az, hogy Medárd napján nem szabad fürdeni sem tóban, sem folyóban, mert különböző vízi lények, a vízi király és szellemek elvehetik a fürdőző életét. 
Más helyen szerencsétlen napnak tartották, mert állítólag akkor kezdődött az özönvíz. Ilyen babonákat ismerünk a közép-és belső ázsiai szkíta és hun utódnépeknél is, akik az év bizonyos napján tartózkodnak a fürdéstől, vagy éppen a tűzgyújtástól. 
Az Alföldön ezen a napon esővarázsló szokásokat is gyakoroltak. Ha nem esett, de az éltető víz kellett volna a faluban, akkor Algyő öregasszonyai egy nagy kakast fürdettek meg, hogy utána zápor kerekedjék. 

 Több helyen, így például Göcsejben is, a várható szőlő és szilvatermésre következtetnek a Medárd napi időből. Ha meleg, és napos idő lesz, akkor jó gyümölcstermés várható, ha esik, bő lesz a gabonatermés, viszont savanyú lesz a bor.
Barta P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzés írása mint:Profil kijelölése.... legördülő menüben válasszátok a "Név/URL-cím"rovatott -ne a névtelent- ide írjátok be a nevet,vagy bármilyen nick nevet.Az URL-t hagyjátok üresen.
Köszönöm.